Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları Mayıs ayında yükseliş kaydederken, inşaat izinleri de 5 yılın zirvesine yükselerek sektörün ekonomik genişlemeye yardımcı olan toparlanmasının hızlanacağı sinyalini verdi.

Konut başlangıçları yüzde 6.8 yükselerek beklentilerin altında kalırken, yıllık 914,000 seviyesinde yükseldi. Nisan ayı rakamı ise 856,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı 950,000 olarak gerçekleşti.

Konut başlangıçları seviyesini aşan inşaat izinleri sektörde ilerlemenin devam edeceğini gösterirken, gelişen istihdam fırsatları ve tarihi düşük seviyede mortgage oranları alıcıları cezbediyor. Konut emlaklarında yaşanan toparlanma iyimserliği artırırken, Fed tarafından uygulanan politikaların ekonomik büyümeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

New York'ta bulunan 4Cast Inc. ekonomisti David Sloan, "Konut sektörü bir toparlanmada, satışlar bir süredir toparlanıyor, konut fiyatları yükselmeye başlıyor ve bu da insanları alıma yöneltiyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 875,000 ile 1.02 milyon arasında değişiklik gösterdi. Nisan ayı rakamı ise 853,000'den 856,000'e yukarı yönlü revize edildi.