Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçim maliyeti, gıda fiyatlarının dört yıldır ilk defa düşüş yaşamasıyla frenlenerek beklenenden daha az yükseldi ve enflasyonun konrtol altında kalacağının sinyallerini verdi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici fiyatı endeksi, Nisan ayındaki yüzde 0.4'lük gerilemenin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik bir artış olacağı yönündeydi. Daha fazla dalgalanma gösteren yiyecek ve enerji maliyetlerini içermeyen çekirdek fiyat endeksi, tahmin edilen oranda yüzde 0.2 arttı.

Avrupa'daki daralma ve Çin gibi gelişen piyasalardaki yavaş büyüme, ABD kısıtlı ücret artışları ile birleşerek şirketler için fiyatları yükseltmeyi zor hale getirdi. Enflasyon eksikliği, Fed politika yapıcılarına bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan toplantıda yüksek orandaki tahvil alımlarını düşürüp düşürmeme konusunda karar almak için daha fazla zaman tanıyor.

New York'ta bulunan Pantheon Macroeconomics Ltd. şef ekonomisti Ian Shepherdson, "Enflasyon, tahmin edilen seviyelere göre daha aşağıda. Aşırı düşük enflasyon seviyesi, büyüme konusundaki korkuya yakın bir endişe yaratmalı" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin fiyat endeksi tahminleri yüzde 0.5'lik düşüş ile yüzde 0.5 oranında artış arasında değişiklik gösterdi.

Bir başka enflasyon göstergesi, Nisan'da yıllık bazda yüzde 1.1 yükselerek Fed'in yüzde 2 hedefinin çok aşağısında kaldı ve 53 yılın en düşük seviyesine geriledi.