KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın nakit sıkışıklığını gevşetmek için finansal sisteme daha fazla fon enjekte etmekten kaçınmasıyla Çin'in 1 yıllık faiz swapları 5 yılın en büyük sıçramasını kaydederek, ülkenin tahvil ihalesinde taleplerin düşmesine neden oldu.

Maliye Bakanlığı'nın bugünkü 30 milyar yuanlık (49 milyar dolar) 10 yıllık tahvil ihalesi, teklifin 1.43 katı talep çekerek Ağustos'tan bu yana en düşük talebe işaret etti. Çin Merkez Bankası bugün bankalardan 14 günlük ters repo ve 28 günlük repo kontratı emirlerini vermelerini istedi. PBOC 7 Şubat'tan bu yana fon enjekte eden ters repoları kullanmaktan kaçınıyordu.

Bankaların kredi-mevduat oranı zorunluluklarını tutturmak zorunda olmalarından ötürü çeyreğin sonundan önce nakit sıkışıklığının daha da kötüleyebileceğini öngören UBS Securities CO.'nun stratejistlerinden Chen Qi, ekonomik büyümede sert bir düşüş ve büyük bir sermaye çıkışı olmadan merkez bankasının muhtemelen müdahale etmeyeceğini söyledi.

Çin'in, 7 günlük dalgalı repo oranını kazanmak için gereken sabit maliyetin göstergesi olan 1 yıllık swapları Şanghay saati ile 15:00'de 40 baz puan artışla yüzde 4.38'e tırmanarak, Haziran 2008'den bu yana en büyük sıçramasına, Eylül 2011'den bu yanaysa en yüksek seviyesine işaret etti.

Advertisement