Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı maliye bakanları, Euro Bölgesi hükümetlerinin ilk olarak 500 milyar euroluk fona kendi sermayelerinden katkı yapmalarının ardından, bölgenin kurtarma fonunun bankaları doğrudan yeniden sermayelendirmesi konusunda anlaştı.

Avrupa İstikrar Mekanizması'nın bankaları doğrudan yeniden sermayelendirme yetkisi verilmesi, liderlerin, diğer Euro Bölgesi ülkelerinin de İrlanda, İspanya ve Güney Kıbrıs'ın kaderini paylaşmamaları için attıkları temel adımlardan biri oldu. İrlanda, İspanya ve Güney Kıbrıs'taki ulusal hükümetler, yüksek ölçekli banka kurtarmalarıyla başedememelerinden ötürü finansal piyasalara girişlerini kaybetmişti.

Anlaşmalara aracılık yapan Eurogrup balkanı Jeroen Dijsselnbloem, bu aracın Euro Bölgesi'ndeki istikrarın korunmasına ve finansal sektör kanalıyla yayılma riskinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağını söyledi.

ESM Başkanı Klaus Regling ise Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin varlık kontrolleri ve stres testlerini tamamlamalarının ardından bu yetkilerin 2014'ün ikinci yarısında kullanıma hazır olmasını umduğunu aktardı.

Diğer yandan, Dijsselbloem, İrlanda ve İspanya gibi bölgenin önceden kurtarılmış olan ekonomilerde geriye dönük kuralların geçerli olmayabileceğini söyledi.