KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin, bankanın teşvikleri azaltabileceğini söylemesiyle altın fiyatlarının 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından altın traderları son 3.5 yılın en karamsar tablosunu çizdi.

Bloomberg anketine katılan 15 analist önümüzdeki hafta altın fiyatlarının düşeceğini beklerken, yalnızca 6'sı yükseliş tahmininde bulundu; 5'i ise yatay seyir öngördü. Altın dün ons başında Eylül 2010'dan bu yana ilk kez 1,300 dolara geriledi. Yatırımcılar bu yıl ETP'lerden 21.7 milyar dolar değerinde 520.7 metrik ton altın sattı.

Parasal genişleme programının Fed'in bilançı tablosunu 3.41 trilyon dolara çıkarmasıyla altın 2008'den bu yana neredeyse ikiye katlandı. Bernanke 19 Haziran'da merkez bankasıın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını bu yıl azaltmaya başlayabileceğini, programı da 2014'ün ortalarında sonlandırabileceğini söyledi. Yatırımcıların altını tasarruf aracı olarak görmeyi bırakmasıyla külçe altın 2000'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Fed'in yorumlarının altındaki boğa piyasasının sonuna gelindiğinin sinyali olduğunu belirten Blue Star Advisors SA'nın yatırım genel müdürü Frederique Dubrion, altının özellikle 2008'den bu yana olan cazibesinin parasal genişlemeden kaynaklandığını; bu nedenle teşviklerin azaltılmasının da altın için iyi bir sinyal olmadığını anlattı.

Advertisement