Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Haziran ayında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın hız kazanmakta olduğu spekülasyonu ile birlikte yükseldi ve artışını ikinci aya taşıdı.

Ifo enstitüsünün  7,000 üst düzey yöneticiye dayandırdğı anketine göre, iş dünyası güven endeksi, Haziran ayında, Mayıs ayındaki seviyesi olan 105.7'den 105.9'a çıktı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de bu verinin 105.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son üç aylık dönemindeki yüzde 0.7'lik daralmanın ardından yüzde 0.1 büyüdü. yatırımcı güven bu ay arttı ve sanayi üretimi Nisan ayında bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bundesbank geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte hız kazanacağını kaydetti ve yılın ilerleyen dönemlerindeki yavaşlama işaretlerine dikkat çekti.

Frankfurt'ta Union Investment GmbH başekonomisti David Milleker, "Almanya ekonomisi, 2012 yılının sonundaki daralmadan, açık bir şekilde toparlanıyor," dedi ve "Ancak genişlemenin hızı kısmen dünyanın geri kalan kısmına bağlı olacak. Çin gibi gelişmekte olan piyasalarda bazı endişe verici gelişmeler var" değerlendirmesinde bulundu.