Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Finans Enstitüsü'nden (IIF) yapılan açıklamada Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas yabancı finansmana olan bağımlılıklarından dolayı gelişen ülkelere olan yatırımın yavaşlamasıyla en büyük tehditi yaşayan ülkeler arasında gösteriliyor.

Washington merkezli IIF tarafından yapılan açıklamada gelişen piyasalara girecek olan özel yabancı sermayeye yönelik tahminlerini 2014 yılı için 1.11 trilyon dolara indirererek 2009'dan bu yana en zayıf noktayı işaret etti. Bu yıl 1.15 trilyon dolar olarak tahmin edilen girişlerin bu seviyede gerçekleşmesi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3'lük bir düşüşe işaret edecek.

Felix Huefner liderliğindeki IIF analistleri tarafından hazırlanan raporda "Küresel riskten kaçınma ABD'nin ultra genişlemeci para politikasının ne kadar süreceğine dair endişelerle beraber yükseldi ve gelişen piyasalarda dalgalanma yarattı. Gelişen piyasalardaki büyüme son zamanlarda biraz ivme kaybetti, gelişmiş ekonomilerdeki büyüme görünümleri ise biraz daha ışıldadı. Bu yüzden gelişmiş piyasalardaki yatırımcıların paralarını yurtdışına çıkarmaları için biraz cazibe kaybı oldu" ifadelerini kullandı.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada merkez bankasının bu yıl varlık alım programını azaltabileceği ve 2014 yılı ortasında da sonlandırabileceği açıklamasını yaparak dünya genelinde faizlerin düşük kalmasını sağlayan parasal teşviğin azaltılabileceği sinyalini verdi.  

IFF tarafından yapılan açıklamada "Aralarında Romanya, Polonya, Türkiye ve Fas'ın da bulunduğu ülkeler yüksek dış finansman ihtiyaçlarıyla dikkat çekiyorlar. Eğer finansman çekilirse bankalar kendilerini likidite zorluklarıyla karşı karşıya bulabilirler" ifadeleri kullanıldı.

Kurum ayıca gelişen piyasalardan toplam özel sermaye çıkışının bu yıl yüzde 7.3 yükseleceği ve 1 trilyon dolara ulaşacağı tahminini yaptı.