Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England bugün yaptığı bir açıklamada finansal sistemde güvenin "kırılgan" olduğunu açıklayarak bankaların uzun vadeli faiz oranlarında ani bir artışa karşı zayıf bir durumda olduklarını belirtti.

Merkez bankası bugün bankaların faiz oranı risklerine ne kadar hazırlıklı olduklarını gözden geçirmeleri direktifi verirken, şu an bunun doğru bir şekilde anlanmadığını belirtti. Bu gözden geçirme merkez bankasının bir branşı olan Prudential Regulation Authority tarafından gerçekleştirilerek Eylül ayında sonuçları açıklanacak.

Küresel merkez bankaları faiz oranlarını rekor düşük seviyelere çekerek büyümeyi desteklemek için ekonomilerine para aktarımı yaptılar. Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ABD merkez bankasının varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceğini söyleyerek küresel hisse piyasalarında düşüşlere yol açtı.

Bank of England mali istikrar başkan yardımcısı Paul Tucker bugün Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz 2 hafta boyunca gerçekleşen uyarlamaların şiddeti getiriler için bir arayış olduğunu ve yetkililerin hassas noktalar var mı yok mu bunu araştırmalarına ihtiyaç olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı.

Rapora göre uzun süreli düşük faiz oranları bazı piyasa oyuncularını uzun vadede faizlerde yüksek artışlara karşı korunmasız durumda bırakabilir. Öte yandan bazı yatırımcıların aldıkları riske göre yetersiz getiri elde ettikleri belirtiliyor.