Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, yatırımcıların ekonomik büyümenin seyri için bir işaret olarak tüketici harcamaları ve işsizlik başvurusu verilerini beklemesiyle yükselerek Standard & Poor's 500 Endeksi'nin yükselişini üçüncü güne taşıyabileceği sinyallerini verdi.

Dünyanın en büyük değerli metal üreticisi Barrick Gold Corp., altının son üç yılın en düşüğünden toparlanmaya başlamasıyla birlikte yüzde 2.7 değer kazandı. Paychex Inc., gelirlerin analist tahminlerini kaçırdığını açıkladıktan sonra yüzde 2.9 değer kaybetti.

S&P 500 Eylül vadeli endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 07:21'de 1,599.2 puan oldu. Gösterge endeks, dün açıklanan ve beklenenden kötü çıkan ABD ekonomik büyüme verilerinin Fed'in teşviklere devam edeceği söylentilerini ateşlemesi sonucunda yüzde 1'lik bir artış göstermişti. Dow Jones vadeli kontratları ise 25 puan, yani yüzde 0.2, artarak 14,849 puana yükseldi.

Londra'da bulunan North American Trust at Smith & Williamson Investment Management LLP yöneticisi Robert Royle "Piyasa tamamen Fed'in yaptıkları ve söyledikleriyle hareket ediyor. Asıl sorunun teşviklerin azaltılması olduğunu düşünmüyorum, problem yatırımcıların yeni bir döneme girildiğinin ve sonuç olarak dünyanın değişeceğinin farkına varmaları" yorumunu yaptı.

S&P 500 Endeksi, iş sektörü ve ekonomiden gelen verilerin beklentiler doğrultusunda yükselmesi halinde Fed'in tahvil alımlarını azaltabileceğinin açıklandığı 21 Mayıs'tan bu yana yüzde 4 kayıp yaşadı. Endeks Haziran ayında yüzde 1.7 düşüş yaşamaya doğru ilerlerken, ikinci çeyrek kazancını yüzde 2.2'ye, 2013 yılı içerisindeki kazancını ise yüzde 12'ye azaltmış durumda.