Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in teşviklerin azaltılmasına ilişkin yorumlarının ardından, son 34 ayın en düşük seviyesine düştü ve 90 yılın en kötü çeyrek dönem performansını gösteriyor.

Altın vadeli kontratları bu çeyrekte yüzde 25 düştü ve en az 1975 yılından bu yana en büyük çaplı çeyrek dönem düşüşüne yöneldi. Spot altın ise en az 1920'den bu yana en jötü çeyrek dönemine hazırlanıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, Fed'in bu yıl varlık alım programını daraltabileceğini kaydetti. Bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Güveni verisinin iyileşme göstermesi ve iş dünyası aktivite verisinin ise genişlemeyi işaret etmesi bekleniyor.

Sarı metal, 12 yıl ard arda yükseliş gösterdikten sonra, bu yıl yüzde 28 düştü ve 1981 yılından bu yana en büyük çaplı düşüşünü göstermeye yönlendi. Altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değeri, bazı yatırımcıların altının değer koruma niteliğine yönelik güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, yaklaşık 62.5 milyar dolar eridi. Enflasyonda hızlanma olmaması ve küresel ekonominin gücüne ilişkin endişeler, sanayi sektöründe altına nazaran daha fazla kullanılan gümüş, platin ve palladyumu olumsuz etkiliyor.

Johannesburg'da Standard Bank Plc emtia stratejisti Marc Ground, "ETF tutanlar halen satıyor ve kimse altında olmak istemiyor," dedi ve "Biraz fiziki alım geldiğini gördük ve bu devam ederse, bir miktar destek sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 1,179.40 dolar ile 2 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.8 düşerek, yerel saat ile 07:39'da, ons başına 1,201.40 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 64 üzerindeydi. Spot altın Londra'da, 1,850.50 dolar ile 3 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek, ons başına 1,202.42 dolara geldi.

-Gümüş fiyatı-

Eylül vadeli gümüş New York'ta, 18.17 dolar ile Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.2 yükselerek ons başına 18.78 dolara çıktı. Metal bu çeyrekte yüzde 34 düştü ve 1980'den bu yana en kötü çeyrek dönem performansını gösteriyor. Gümüş, bu hareketi ile bu yıl, 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi'nin en kötü performans göstereni oldu.

Ekim vadeli platin, New York'ta, yüzde 2.5 düşerek ons başına 1,296 dolar ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek 1,330.20 dolarda kaldı. Metal bu çeyrekte yüzde 16 düştü ve 2008'den bu yana en kötü çeyreğini tamamlamaya yöneldi. Eylül vadeli palladyum fazla değişmeyerek, ons başına 650.45 dolarda kaldı. Metal Nisan ayının başından bu yana yüzde 16 düşerek, 2011'den bu yana en kötü çeyrek performansını gösterdi.

Altın Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve Eylül 2011'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,923.70 dolardan başlattığı düşüşünü daha da genişletti. Fiyat düşüşleri bu yıl, ABD tahvil faizlerinin artması ve dolardaki güçlenmenin de etkisi ile hızlandı. Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG ve Goldman Sachs Group Inc. gibi önemli finans kuruluşları bu ay, varlık alımlarının azaltılacağı beklentisi ile, altı fiyat tahminlerini düşürdü.

-RSI göstergesi-

Altının 14 günlük RSI göstergesi bugün 20.7 sevieysindeydi ve 24 Haziran'dan bu yana 30 seviyesinin altında kaldı. RSI'ın 30 seviyesinin altında kalması, bazı analistlerce, fiyatlarda bir sıçramanın yakın olabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Metalin 60 günlük tarihi volatilitesi dün 32.5 ile Ekim 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bugün 32.3 seviyesindeydi.

Kopenhag'da Danske Bank A/S kıdemli analisti ve altının üç ay içinde 1,000 dolara düşebileceği tahmininde bulunan Christin Tuxen, "Mevcut ortam, altın için, temel olarak bakıldığında, zararlı," dedi ve "Yükselen faizler altın tutmanın fırsat maliyetini yükseltiyor, dolarda temel yukarı trendinin başlaması baskı oluşturuyor, enflasyon bekleyişleri, emtia fiyatlarındaki gerilemeler ile birlikte düşüyor ve birçok kuyruk riskleri kenarda kalmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

-ETF varlıkları-

Küresel altın ETF varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 9.5 ton düşerek 2,048.7 tona indi ve Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Yatırımcılar ETF'ler yoluyla bu yıl 583.2 ton altın sattı. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı olan milyader John Paulson, hükümet dosyalarının Mayıs ayında gösterdiği üzere, ilk çeyrekte, bu fondaki payını 21.8 milyon adette tuttu.

Bernanke geçen hafta yaptığı açıklamada, halen her ay 85 milyar dolar Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alımı yapan merkez bankasının, ekonomideki iyileşmenin sürmesi durumunda, varlık alım programını bu yıl daraltabileceğini ve gelecek yıl sonlandırabileceğini söyledi. Bu hafta açıklanan ABD tüketici harcamaları, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve konut satışları Mayıs ayında, ilk çeyrek ekonomik büyümenin aşağı yönde revize edilmesine karşın, yükseliş gösterdi.

Melbourne'de National Australia Bank ekonomisti Alexandra Knight, "ABD'de oldukça iyi veriler açıklandı ve insanlar halen varlık alımlarının azaltılacağı üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bu nedenle, altın oldukça sert bir darbe aldı," dedi ve "Altında açık bir şekilde güven kaybı var ve bu ETF likidasyonlarında görülüyor. Öte yandan, altına halen ilgi gösterenler var, ancak fiyatların bu kadar çabuk ve bu kadar fazla düşmesinden dolayı, alım yapmadan önce, fiyatların biraz istikrar kazanmasını bekleyecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Platin ve palladyum mücevherlerde ve otomobillerin hava kirliliği kontolü parçalarında kullanılıyor. Brüksel merkezli Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin 18 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre, Avrupa'da otomobil satışları, Euro Bölgesi'ndeki resesyonun talebi düşürmesi sonucu, Mayıs ayıonda son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

(16:15'te güncellendi)