Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Japon ekonomilerindeki ilerleme sinyalleri ve Fed'den gelen teşviklerin devam edeceği yönündeki açıklamalar üzerine Asya Borsaları Aralık 2011'den bu yana en büyük 3 günlük kazancına yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 yılın en büyük çeyrek dönem kazancına işaret etti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.4 değerlenerek, yendeki zayıflamayla kazanç sağlayan ihracatçıları izledi. Japonya'nın 1 numarası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., ülkenin sanayi üretimi ve perakende satışlarının beklentileri aşması sonrasında yüzde 5.3 yükseldi. Kumarhane operatörü Sands China Ltd., üst düzey müşterilerinden sağladığı gelirin Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlamadan etkilenmediğini söylemesinin ardından yüzde 2.8 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 kazançla 130.65 puana çıkarken, endeksteki tüm sektör grupları artış kaydetti. Endeks Haziran'da yüzde 3.2 düştü. Amerikan hisseleri dün tüketici harcamalarının sıçraması, bekleyen konut satışlarının 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmanmas ve işsizlik maaşı başvurularının önceki hafta düşmesiyle ralli yaptı. New York Fed Başkanı William C. Dudley, ekonominin Fed'in tahminlerini tutturamaması hâlinde merkez bankasının varlık alım programını uzatabileceğini söyledi.

ABD'nin toparlandığını, ancak büyüme hızının beklentilerle uyumlu olmadığını belirten Wilson HTM Investment Group'un yatırım danışmanı Peter Esho, Fed'in tabanda ne olduğunu bildiğini, bu nedenle de ona göre hareket edeceğini söyledi. Esho, Japon hükümetinin de ekonomiyi makul büyüme seviyelerine ulaştırma konusunda ciddi olduğunu anlattı.