Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar ve hisselerin ekonomik görünümle yükselerek, güvenli varlık taleplerini azaltması üzerine yen, 16 önemli para birimi karşısında değer kaybetti.

ABD'de bugün açıklanacak olan ve ilerleme beklenen Tüketici Güveni ve şirket aktivitileri verisinin öncesinde dolar, yen karşısında güçlendi. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'un para piyasasındaki istikrarı koruma vaadiyle Çin hisseleri yükseldi, Tokyo Borsası da 1972'den bu yana en iyi 3 gününü kaydetti. Avustralya doları, merkez bankasının borçlanma maliyetlerinin indirimi için yeterli alan olduğunu söylemesinin ardından önümüzeki hafta yapacağı toplantının öncesinde 2008'den bu yana en büyük çeyrek dönem düşüşünü kaydetti.

Hisse kazançları ve yendeki zayıflama arasındaki korrelasyonun güçlendiğine dikkat çeken IG Markets Securities Ltd.'ın analistlerinden Junichi Ishikawa, likidit sıkışıklığının büyümeye zarar vermediğine yönelik kanıtlar oluşuncaya kadar Çin'e dair endişelerin olacağını söyledi.

Yen, dolar karşısında Londra saati ile 6:05 itibariyle yüzde 0.6 değer kaybederek 98.82'ye geriledi. Yen bu hafta dolara karşı yüzde 1 düştü ve bugün erken saatlerde 99.02 düzeyinden 11 Haziran'dan bu yana en düşüğüne işaret etti. Japon yeni, euro karşısında da yüzde 0.8 zayıflayarak 129.24 düzeyine geriledi ve 21 Haziran'dan bu yana yüzde 0.6 kaybetti. Dolar, euroya karşı yüzde 0.2 düşüşle 1.3063'ten işlem gördü. Avustralya doları yüzde 0.2 değer kaybederek 92.59 ABD centinden fiyatlandı ve bu çeyrekteki kayıplarını yüzde 11'e genişletti.

Euro bu çeyrekte yüzde 5 tırmanarak kazançlara öncülük ederken, dolar yüzde 2.8 yükseldi ve yen ise yüzde 2.7 değer kaybetti. Dolar 31 Aralık'Tan bu yana yüzde 6 güçlenerek 10 gelişmiş ülke parası arasında en iyi performansa sahip oldu. Doları yüzde 4.8 kazançla euro izledi.