Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ilk çeyrek büyümesinin aşağı yönlü revize edilmesinin ardından Fed'in varlık alımlarını azaltmaktan vazgeçeceği spekülasyonu üzerine Asya paraları 2 haftalık kayıplarını sonlandırarak kazanç sağladı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ilk çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize ederek yüzde 2.4'ten yüzde 1.8'e indirdi.  New York Fed Başkanı William C. Dudley, ekonominin Fed'in tahminlerini tutturamaması hâlinde merkez bankasının, doları zayıflatan varlık alım programını uzatabileceğini söyledi. Hint rupisi bu hafta dolar karşısında 60.750 seviyesinden rekor düşüğe gerilerken, Vietnam da 2011'den bu yana ilk kez para birimini devalüe etti.

Asya'nın en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak 115.59'a yükseldi. Filipin pezosu 21 Haziran'dan bu yana dolar karşısında yüzde 1.1 güçlenerek 43.25'e yükelerek bu yılın en iyi haftasına işaret etti. Malezya ringgiti ve Güney Kore wonu yüzde 0.8'er değerlenerek sırasıyla 3.1743 ve 1,145.35'ten işlem gördü. Tayvan doları yüzde 0.5 primlenerek 30.117'ye çıktı.

Fed'in olası tahvil alımlarını azaltmasına tepkilerin aşırı olduğunu belirten Security Bank Corp.'un başkan yardımcısı ve finansal piyasalar müdürü Rafael Algarra, yatırımcıların ekonomik temellerin sağlam olduğunun farkına varmalarıyla Filipin varlıklarına ilginin artmasını beklediğini söyledi.

Fed borçlanma maliyetlerini düşük tutmak ve büyümeyi desteklemek için aylık 85 milyar dolarlık tahvil alıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke 19 Haziran'da ekonomi beklentiler dahilinde seyrederke teşviklerin bu yıl azaltılmaya başlayabileceğini, 2014'ün ortalarında da sonlandırılacağını söylemişti.