Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaya gazına ilişkin incelemede bulunmak üzere bu ay içerisinde Kanada ve ABD'ye heyet göndereceklerini bildirdi.

Yıldız, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerini Bakanlıkta kabulü sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"BBC'de yayınlanan bir raporda Türkiye'nin kaya gazı üretimine 2020 öncesinde başlamasının mümkün olmadığı" yönündeki haberin hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Uluslararası Enerji Ajansının analizlerine dayalı ve BBC'nin aktardığı bir analizdir bu. Enerji sektöründeki yapılan yatırımlar, aldığınız kararın 3, 5, 15 yıl sonra uygulanabildiği, uluslararası sermaye ile beraber yapılabilen büyük yatırımlar. Bunun geliştirilebilmesiyle alakalı dünya henüz çok bakir. ABD'de üretilen kaya gazının ve diğer teknolojik ürünlerin aslında o ülkenin haricindekilerin, bu tarihten daha önce üretemeyeceklerine dair rapor var. Bu sadece Türkiye için hazırlanmış bir rapor değil, diğer ülkeler için de geçerli."

Bakan Yıldız, raporda 650-680 milyar metre küp civarında bir doğalgaz rezervinden söz edildiğini belirterek, bunun ancak sondaj ve rezerv çalışmaları tamamlandıktan sonra kesinleşebileceğini söyledi. Söz konusu raporda Türkiye'nin 15 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir doğalgaz rezervinden bahsedildiğini de anımsatan Yıldız, bu konularda ihtiyatlı davranarak kesinleşmemiş verileri kamuoyuyla paylaşmadıklarını vurguladı.

Yıldız, şöyle devam etti:

"(Kaya gazı) 2023 yılı hedeflerimiz arasında çevre koşullarında gelişmesi ve bununla alakalı takibi için de bir inceleme heyeti gönderiyoruz. Hem Kanada hem de ABD'de bu ay bunun nasıl çıkartıldığına ve teknolojik gelişimlere dair, çevre koşullarına uygun nasıl yapılabildiğine dair bir çalışma yapacak arkadaşlarımız. Raporlarını bizimle paylaşacaklar. Biz de ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. İleriye dönük Türkiye'nin doğalgaz kaynaklarına dair bir çalışma olacak."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İGDAŞ da önümüzdeki süreçte özelleşmiş olacaktır. İGDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca özelleştirileceğine dair kesin bir hüküm oluşmadı, görüşmeler devam ediyor" dedi.

Yıldız, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerini Bakanlıkta kabulü sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin doğalgaz ithalatının azaltılmasına ilişkin değerlendirmesini istemesi üzerine Yıldız, kaya gazına ilişkin çalışmaların bu yönde olduğunu söyledi.

Kaya gazı üretim çalışmalarına yönelik protestolar olmaması yönünde temennide bulunan Yıldız, "Bizim ithalatımızı azaltmamızla alakalı açık bir hedefimiz varken, temiz hava, temiz çevre ile alakalı hedeflerimiz varken, doğalgazın konutlarda, sanayide ve hava kirliliğini önleyen bütün projelerde yer almasını isterken, eğer böyle bir protesto olursa, peşinen söyleyeyim, bunun doğalgaz ithalat lobisiyle alakalı olduğuna hükmedeceğim" diye konuştu.

Nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerde abonelerden yüzde 60'tan fazlasının doğalgaz talep etmesi halinde BOTAŞ aracılığıyla iletim hattı götürüleceğini anlatan Yıldız, "En az yüzde 83-85'lik dilime ulaşıp, vatandaşın artık evlerinde doğalgazı kullanabilmesi hedefimizdir" diye konuştu.

- Takvimi İGDAŞ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi belirleyecek-

Bakan Yıldız, İGDAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, İGDAŞ'ın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu anımsatarak, Bakanlığından herhangi bir bilgi talebinde bulunulması halinde yardımcı olabileceklerini söyledi.

Bu konuda asıl takvimi İGDAŞ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin belirleyeceğini belirten Yıldız, doğalgaz konusunda Türkiye'de dağıtımı kamu veya belediyeler tarafından yapılmayan özel sektör oluşturmayı hedeflediklerini, Başkent Doğal Gaz'ın dağıtım ihalesinin tamamlandığını hatırlattı. Yıldız, "Geriye İGDAŞ kalıyor. İGDAŞ da önümüzdeki süreçte özelleşmiş olacaktır" dedi. Bakan Yıldız, İGDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca özelleştirileceğine dair kesin bir hüküm oluşmadığını, görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, başka bir soru üzerine, Yozgat'ta uranyum çıkartılmasına ilişkin özel sektörün çalışma yaptığını anımsattı. Uranyum gibi bazı madenlerin çıkartılmasının serbest olduğunu ancak ihracatının özel izne tabii olduğunu vurgulayan Yıldız, nükleer güç santralleriyle alakalı Türkiye'nin gündemine gelen yeni konuların bulunduğunu, kaynakları ülkenin lehine kullanacaklarını söyledi.

AA