Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Emekli Büyükelçi İnal Batu'nun cenazesi Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenazede Batu'nun eşi Nevra Batu, kızı Pelin Batu ve oğlu Arda Batu taziyeleri kabul etti.

Cenazeye, Batu'nun bir dönem milletvekilliği yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski TBMM başkanlarından Hikmet Çetin, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, eski içişleri bakanlarından Abdülkadir Aksu, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski milletvekilleri İlhan Kesici, Onur Öymen, Ahmet Özal, tarihçi İlber Ortaylı, gazeteciler Cengiz Çandar, Güneri Civaoğlu ve işadamı Osman Kavala'nın da aralarında olduğu çok sayıda tanınmış isim katıldı.

Batu'nun tabutu cenaze aracına Kılıçdaroğlu, Kesici, Çetin ve Çandar'ın da arlarında olduğu sevenleri tarafından taşındı.



- Kardak krizinin çözümünde rol oynadı

Eski CHP Milletvekili Onur Öymen, kendisinin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğu dönemde Batu'nun da yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, "Özellikle Kardak krizinin çözümünde, yaratıcı fikirleri ve önerileriyle çok büyük katkıları olmuştur" dedi.


Siyaset hayatında da beraber olduklarını anlatan Öymen, kendisinin siyasete girmesinde de Batu'nuın teşvikinin etkili olduğunu anlattı. Öymen, Batu için "Çok üst düzeyde bir bürokrattı, diplomattı, siyasetçiydi. Büyük bir kayıptır" dedi.


- Özal'ın takdir ettiği diplomat

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu, eski milletvekillerinden Ahmet Özal da Batu'nun, babasının çok sevdiği ve takdir ettiği bir Dışişleri mensubu olduğunu söyledi. Kendisinin de Batu'yu tanıdığını ve çok saygı duyduğunu ifade eden Özal, "Vefatını duyunca çok üzüldüm. Türkiye iyi bürokratları kolay yetiştirmiyor. Onun için böyle bürokratları kaybettiğimizde üzülüyoruz" dedi.


-Siyasete uyum sağlayamadı

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da Batu için, "Çok değerli bir arkadaşımızdı. Dışişlerinde çok değerli hizmetleri oldu. Siyasete fazla uyum sağlayamadı. Kaybından dolayı çok üzgünüz" dedi.

Batu, yaklaşık 2 aydır tedavi gördüğü özel hastanede kalp yetmezliği sonucu dün hayatını kaybetmişti.