Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'da, vergi kaçırmaktan yargılanarak mahkum edildiği Mediaset davasındaki cezası Yargıtay tarafından onanan eski başbakan Silvio Berlusconi'nin senatörlüğünün düşürülüp düşürülmemesi yönünde oylama yapacak komisyon yarın toplanacak.

Koalisyon hükümetinin iki numaralı ortağı Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) başkanı, eski başbakan Silvio Berlusconi'nin vergi kaçırmaktan yargılanıp, aldığı mahkumiyet kararının Yargıtay'ca onanması sonrasında, parlamentonun üst kanadı Senato'da yarın toplanacak komisyon, 76 yaşındaki liderin senatörlüğünü oylayacak.

Senato komisyonunda Berlusconi'nin senatörlüğünün düşürülüp düşürülmeyeceği merak konusu oldu. Ülkede geçen yıl teknokrat Mario Monti liderliğindeki hükümetin getirdiği, aralarında Berlusconi'nin partisinin de bulunduğu birçok parti tarafından onaylanan ve kamuoyunda eski Adalet Bakanı Paola Severino'nun ismiyle anılan yasa ile mahkumiyet kararı alınan kişinin parlamenterliğinin düşürülmesi için oylama yapılıyor ve kişi bir daha seçimlere giremiyor.

Bu nedenle sık sık koalisyonun en büyük ortağı Başbakan Enrico Letta'nın partisi Demokrat Parti'yi (PD), komisyonda aleyhinde oy kullanılması durumunda hükümetten bakanlarını ve desteğini çekmekle tehdit eden Berlusconi, yarından önce son bir kritik adım atarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 33 sayfalık bir itiraz dilekçesi sundu. Berlusconi, dilekçesiyle senatörlüğünün düşmesini engellemek isterken, yeniden seçilmeyi engelleyen Severino yasasının insan haklarına aykırı olduğunu savunuyor.

-Koalisyonda "Berlusconi" krizi-

Berlusconi'nin hükümetten çekilme tehditlerine karşılık, komisyonda Berlusconi'nin parlamenterliğinin düşmesi yönünde oy kullanacağını açıklayan PD ise geri adım atmıyor. PD Genel Sekreteri Guglielmo Epifani, devletin çıkarlarını gözettiklerini ve yasaların herkes için aynı olduğunu belirtti.

Silvio Berlusconi'nin ise yakın çevresine PD için "Ya mahkemeyi beklerler ya da kriz kaçınılmaz bir hale gelir" diyerek, hükümet krizini işaret ettiği basına yansıdı. Berlusconi'nin partisi PDL'li milletvekilleri de PD'nin AİHM'e taşınan yargı sürecini beklemeleri gerektiği, aksi takdirde hükümet krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ülkede geçen Şubat ayında yapılan seçimlerden merkez solun önde çıkması dolayısıyla Berlusconi'nin senatörlüğünün düşürülüp düşürülmemesinin oylanacağı 23 üyeli komisyonda çoğunluk merkez solun elinde. Komisyonun, Berlusconi aleyhinde bir karar alması durumunda, ekonomik krizden kurtulmaya çalışan ülkede güçlükle kurulan koalisyon hükümetinin çökebileceği senaryoları konuşuluyor.

İtalya'da son yapılan seçimlerde ortaya çıkan parlamento yapısı nedeniyle en çok oy alan Başbakan Letta'nın partisi PD ve Berlusconi'nin partisi PDL, tek başlarına çoğunluğu elde edemediği için Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun teknokrat bakanlar da iliştirdiği koalisyon hükümeti formülünde buluşmuştu. İtalya'da Letta hükümeti 27 Nisan'dan bu yana görevde.

AA