Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yatırımcıların dünyanın en büyük 3. ekonomisine güvenlerinin artmasıyla Japon hisseleri, tüm gelişmiş piyasalardan daha hızlı ucuzluyor. Japon hisselerinin değerlemeleri, gösterge Topix Endeksi'ndeki ralliye rağmen düşüyor.

Tokyo Borsası'ndaki şirketlerin fiyat-kazanç oranları, Topix Endeksi'ndeki yüzde 36'lık sıçramanın, analistlerin yüzde 60 oranında gelir büyümesi tahminlerine ayak uyduramamasından ötürü 2013'ün başındaki, 17.1'lerden 14.3'lere geriledi. Dünyanın hiçbir yerinde değerlemeler Japonya'daki kadar hızlı daralmadı. ABD, Fransa ve İngiltere'de fiyat-kazanç oranı katsayıları yükseldi.

Piyasadaki ayılar, kazançların, geçtiğimiz 10 yılda hisse kazançlarına çok fazla yansıyamamış olduğu düşüncesiyle Kasım'da başlayan rallinin sonlandığını düşünüyor. Ancak boğalar, yenin, Başbakan Shinzo Abe'nin politikalarının 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandıracağına duyulan güven ve merkez bankasının dolaşımdaki para miktarını ikiye katlama vaadinin etkisiyle zayıflamasından ötürü kar tahminlerinin finansal kriz öncesi seviyelere dönmeye başladığına inanıyor. Analist ve şirketlerin kazanç tahminleri, daha güçlü yene göre yapılmış durumda.

Credit Andorra Asset Management'ın CEO'su Sergi Martin Amoros, "Bu kez gerçek" yorumunda bulunarak, "Önceki çabalar, hiç bu kadar kararlı para politikalar ile desteklenmemişti ve hükümetin yapısal reformlar için istekliliği de daha önce görmediğimiz bir şey" dedi.