KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Avrupa hisseleri günü yükselişle kapattı

Avrupa hisseleri Fresenius SE ve Kabel Deutschland Holding AG gibi firmaların birleşme aktivitelerinden sonra ralli yapmasının ardından yükselerek ikinci haftalık kazancını genişletti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek günü 311.43 puandan kapatırken, erken saatlerde gerçekleştirdiği yüzde 0.4'lük düşüşten toparlanmış oldu. Avrupa gösterge endeksi yatırımcıların Fed kararını beklemeye başladığı bu haftada yüzde 1.7 ilerleme sağladı.

-Britanya 5 yılın en hızlı genişlemesine ilerliyor

Birleşik Krallık ekonomisinin toparlanmasına yönelik 2015 beklentilerini gözden geçiren ekonomistler krizin başlamasından bu yana en hızlı genişlemenin görüleceğini tahmin ediyorlar.

Bloomberg anketine katılan 48 ekonomist Birleşik Krallık ekonomisinin bu yıl yüzde 1.3 ve 2014 yılında yüzde 2 büyümesini beklerken, bu oranlar daha önce sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 1.7 olarak belirlenmişti. Önümüzdeki yıl bu yönde bir genişlemenin gerçekleşmesi 2007 yılından bu yana en hızlı seviye olarak kayda geçecek.

-ABD işletme stokları beklenenden çok yükseldi

ABD'de şirket işletme stokları Temmuz ayında beklenenden daha fazla yükseldi.

Stoklar yüzde 0.4 yükselerek 6 ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirirken, Haziran ayı verisi yüzde 0.1'lik artış olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik artışa işaret etti. Satışlar Temmuz ayında yüzde 0.6 arttı.

-ABD'de Tüketici Güven Endeksi düştü

ABD'de Thomson Reuters/University of Michigan tüketici güven endeksi Eylül ayında 82.1'den 76.8'e gerileyerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 71 ekonomistin tahmin medyanı ise endeksin çok değişmeyerek 82'ye gerileyeceği yönünde gerçekleşti. Tahminler 77 ile 85 arasında değişiklik gösterdi. Endeks Aralık 2007'de başlayan resesyona kadar geçen 5 yıllık sürede 89 ortalaması tuttururken, 18 ay süren ekonomik durgunluk boyunca 64.2 olarak gerçekleşti.

-ABD tahvilleri veriler sonrası yükseldi

ABD hazine tahvilleri perakende satışların Ağustos ayında beklenenden daha az yükseldiğini gösteren verilerin ardından yükseldi.
10 yıllık ABD gösterge tahvil faizleri 2 baz puan düşerek New York saatiyle 08:52'de yüzde 2.89 oldu. Faizler erken saatlerde 5 baz puana kadar yükseldi. 30 yıllık tahvil faizleri ise 3 baz puan düşerek yüzde 3.83 oldu.

-İspanya'da kamu borcu hedefin üzerine çıktı

İspanya 2008 yılından bu yana girdiği 2. resesyondan tekrar çıkmaya çabalarken, ülkede kamu borcu Başbakan Mariano Rajoy'un yıl sonu hedefinin üzerine çıktı.

Euro Bölgesi'nin 4. en büyük ekonomisinde borçlanma Haziran ayı sonu itibariyle gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 92.2'sine yani 943 milyar euroya çıktı. Bu rakam Mart ayında 923 milyar euro olarak kayda geçerken, Başbakan Rajoy'un hedefi yıl sonu itibariyle GSYH'nin yüzde 91.4'ü olarak belirlenmişti.

Advertisement