Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed başkanlığı adaylığından çekilerek, en önemli kararlardan birinde ABD Başkanı Barack Obama ile Demokratlar'ın bölünmesinin önüne geçti.

Hangi sonuç çıkarsa çıksın, bu sürecin kendisi için sert olacağını ifade eden Summerms, Obama'ya yazdığı mektubunda, bu durumun Fed ve yönetim çıkarlarına ve ülkenin devam eden toparlanmasına hizmet etmeyeceğini yazdı.

Obama, Summers'ın kararını kabul ettiğini belirterek, eski ekonomi danışmanının, Büyük Depresyon'dan bu yana yaşanılan en kötü küresel krizde kritik bir oyuncu olduğunu söyledi ve "her zaman Larry'ye minnettar" olacağını dile getirdi.

Summers'ın geri çekilmesi, Fed başkanlığı için Obama'ya en yakın olan ismi listeden kaldırıyor. Summers 2008'deki seçimlerin öncesinden bu yana Obama'ya danışmanlık yapıyordu. Obama birçok kez Summers'ı savunmuş olsa da, deregülasyonu savunması ve diğer yorumları, Demokratlar arasında Summers'ı eleştirilerin hedefi hâline getirdi.

Lawrence Summers'ın adaylıktan çekilmesinin ardından dolar, önemli paraların karşısında zayıfladı. ABD doları, yen, euro, Avustralya doları ve Yeni Zelanda doları karşısında en az yüzde 0.6 değer kaybetti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 kazanırken, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 1 yükseldi.