Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, Fed'in 3 trilyon dolardan daha fazla bir bilanço birikimi yaparken, tahvil alımlarından kar edebilme yeteneği dolayısıyla, merkez bankasını hedge fonlarla karşılaştırdı.

Buffett, Washington'da Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Fed tarihin en büyük hedge fonu. ABD hükümeti için yılda muhtemelen 80 milyar dolar ila 90 milyar dolar kar sağlıyor" dedi ve "Birkaç yıl önce böyle bir durum yoktu" şeklinde konuştu.

ABD merkez bankası, ekonomiyi Büyük Bunalım'dan bu yana tarihinin en büyük daralmasından çıkarabilmek için, her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı yapıyor. Başkan Ben S. Bernanke ve diğer Fed politika yapıcıları, bu haftaki toplantıda, varlık alımlarını azaltmak yerine devam ettirme akrarı aldı ve ekonomide iyileşmeye yönelik daha fazla işaret görmeleri gerektiğini kaydetti.

Fed ABD Hazinesi'ne geçen yıl 88.4 milyar dolar kar transferi yaptı. Ödemeler, merkez bankasının son beş yılda bilançosunu genişletmesinden dolayı şişti.

Buffett, "Fed'in üzerinde baskı yok. Borç oranını düşürmesi için yapması gereken birşey yok," dedi ve "Bu yüzden, zamanlamasını kendi seçebilir ve eğer orada akil bir adam varsa ve Bernanke'nin akil adam olduğunu düşünüyorum, net bir şekilde onun halef olmasını bekliyorum. Ancak bu ortamda kolay yapılacak birşey değil. İzlemesi ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bernanke Fed'i 2008 krizi boyunca yönetti ve görev süresi OCak ayında doluyor. Başkan Barack Obama henüz, politikanın daraltılmasını yönetecek bir halef belirlemedi.