Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Angela Merkel, dün genel seçimlerde kazandığı ezici zaferinin ardından siyasi sermayesini Almanya için mi, yoksa Avrupa'nın sorunlarına mı harcayacağı konusunda bir karara varması gerekiyor.

Almanya, Merkel'in selefi Eski Şansölye Gerhard Schröder'in politikalarının yardımıyla Dünya Ekonomik Forumu'nun küresel rekabetlilik çalışmalarında 4. sırada çıksa da, sorunlar artıyor. Politika yapıcılar, ekonomistler ve yatırımcılar, Merkel'in yaşlanan nüfus, eğitimdeki açıklıklar, altyapı harcamaları ve artan emeklilik maliyetleri gibi sorunları çözmesinin gerektiğini söylüyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisini 2. dünya savaşı sonrasındaki en kötü resesyonda idare eden ve Euro Bölgesi'ndeki finansal krizde baskın rol oynayan Alman Şansölyesi, danışmanı Helmut Kohl ile birçok yönden paralellik gösteriyor. Almanya'nın Doğu-Batı birleşmesinin ve Avrupa'nın entegrasyonunun mimarı olarak 4 dönem üst üste lider olarak tarih kitaplarına geşen Helmut Kohl'un öncelikleri, işsizliğin artması ve resesyona neden oldu.

Berlin'deki DIW Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanı Marcel Fratzscher, "Kaynaklarımızı azalttığımız gerçeğini görmezden geliyoruz" diyerek, 1980'dekilerin benzeri bir ikilem tehlikesi olduğuna dair uyardı.

Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre Almanya'nın son 10 yıldaki büyümesinin yarısının ihracattan geldi ve ülke 239.8 milyar dolar ile en büyük dış fazlasını verdi.