Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi hizmet ve imalat büyümesi artan taleple Eylül ayında son 2 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Her iki sektörden de satın alma yöneticilerinin görüşleriyle gerçekleştirilen bileşik endeks Ağustos ayında 51.5 olarak gerçekleştikten sonra Eylül ayında 52.1'e yükseldi. Bloomberg anketine katılan 25 ekonomistin tahmin medyanı ise 51.8 olarak gerçekleşti. Çin'de ise imalat endeksi 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro Bölgesi ekonomisi ikinci çeyrekte içinde bulunduğu en uzun resesyondan çıkmasının ardından toparlanma işaretleri vermeye devam ediyor. Büyümeye Almanya tarafından öncülük edilirken, Angela Merkel dün gerçekleştirilen seçimlerde oyların çoğunluğunu toplayarak seçmenlerden krize yönelik çabaları konusunda güvenoyu almış oldu.

Londra'da bulunan Investec Securities Ltd. şef ekonomisti Philip Shaw, "Burada esas trend Euro Bölgesi genelinde yavaş bir toparlanmanın olduğu. Son aylarda PMI verileri Euro Bölgesi'nin resesyondan çıkmaya doğru ilerlediği sinyalini verdi" yorumunu yaptı.

Euro Bölgesi hizmet endeksi Eylül'de 50.7'den 52.1'e yükselirken, imalat 51.4'ten 51.1'e indi.

Endeksi hazırlayan Markit Economics tarafından yapılan açıklamada "Yüksek iş aktiviteleri yeni firmaların açılmasıyla hızlandı. Yeni siparişler Eylül ayında üst üste 2. ay yükseliş gösterdi ve Haziran 2011'den bu yana en hızlı artışı kaydetti" yorumlarına yer verildi.