Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in varlık alımlarını düşüreceği beklentisine vermeleri ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

ABD merkez bankası, geçen haftaki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını, beklenmedik bir şekilde daraltmaktan kaçındı. Bloomberg News'un 18-19 Eylül'de düzenlediği ankete katılan 41 ekonomistin 24'ü, Fed'in varlık alımlarının azaltılmasına yönelik ilk adımı Aralık ayında atmasını bekliyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 20 Eylül'de yaptığı açıklamada, varlık alımlarının yavaşlatılmasına Ekim ayında başlanabileceğini söyledi.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların güçlenmekte olduğu yolundaki iyimserlikle birlikte, metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu yüzde 22 düştü. Geçen yıl Hindistan'da sonra en büyük altın kullanıcısı olan Çin'de piyasalar 1-7 Ekim döneminde, Altın Hafta olarak adlandırılan tatilden dolayı kapalı olacak. Dolar euro karşısında, ABD hükümetinin, kanun yapıcıların borç limiti konusundaki anlaşmazlıklarından dolayı kapanmaya daha da yaklaşması ile birlikte fazla değişmedi.

Commerzbank AG, bugünkü raporunda, "Fed'in Ekim ayı sonundaki toplantısında varlık alımlarını azaltıp azaltmayacağına ilişkin tartışma, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Altın fiyatları bu nedenle muhtemelen 1,300 dolar seviyesine doğru düşmeye devam edecek. Çin'de, altın alıcıları, stoklarını artırmak için, muhtemelen düşük fiyatların avantajından yararlanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 düşerek, yerel saat ile 07:45'te, ons başına 1,313.20 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 3 yukarısındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.7 kayıpla ons başına 1,313.35 dolara indi.

Hükümet Fonlaması

ABD Senatosu dün, 20 Eylül'de Temsilciler Meclisi'nden geçen ve Başkan Barack Obama'nın sağlık-bakım yasası için ayrılması düşünülen parayı azaltan ve Aralık ortasına kadar federal hükümete finansman sağlayan bir tedbiri değerlendirmeye başladı. ABD'de hükümet fonlamasının zamanı 1 Ekim'de dolacak ve Hazine'nin borçlanma limitine ulaşılacağı Ekim ayı ortasında borçlanma imkanını tüketmesi bekleniyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 0.7 ton düşerek 1,932.4 tona indi ve Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD darphanesi U.S. Mint'in sikke altını olan American Eagle'ın satışları, kurumun internet sitesindeki verilere göre, bu ay şu ana kadar 12,000'e ulaştı ve Ağustos'taki toplam satış olan 11,500'ü aştı.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 1.5 düşerek ons başına 21.52 dolara geriledi. Ekim vadeli platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,428.50 dolara çıkarken, aralık vadeli palladyum fazla değişmeyerek ons başına 716.90 dolarda kaldı.

(15:50'de güncellendi)