Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

Yurtiçi piyasalar,dün Merkez Bankası Başkanı erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından hafif hareketlendi ve sakin satıcılı bir seyir izledi. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 0.36 düşüşle 76,529.69 puandan kapanırken, dolar TL karşısında yeniden 2 sevieysinin üzerine çıktı. Gösterte tahvil faizi yükselişini sürdürerek yüzde 8 seviyesine ulaştı.

Endeks güne dünkü kapanışa göre 234,20 puan ya da yüzde 0,31 düşüşle 76.295,48 puandan başladı. Dünkü sakin satıcılı seyrin sürdüğü seansta endeks, 76,000 seviyesinin üzerinde yatay seyrediyor.

Dolar-TL güne 2.00 seviyesinin üzerinde başladı ve 2.0050 seviyesine yaklaştı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları sonrası yükselen kur, kurumsal açık dolar pozisyonu kapama alımlarından destek buluyor.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, Suriye ile ilgili ABD ve Rusya taraflarından yapılabilecek açıklamaların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. BIST 100 endeksin 76.200 seviyesinin gün içi destek olduğunu ifade eden analistler, 77.000 puanın altında kalındığı sürece satış baskılarının kademeli olarak artabileceğini ve endeksin 75.100 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

TCMB bugün, 2 Ekim vadeli ve 3 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. İhaleye 19 milyar 615 milyon liralık teklif geldi.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Başçı'nın her konuşmasıdnan sonra dolar TL karşısında yükseliyor. Dün de böyle oldu. Kurda daha önce 1.9950 seviyesi kritikti. Şimdi 2 seviyesi kritik. Bu seviyenin üzerinde kalınırsa yukarı harekt sürer. Bu seviyenin altında ise 1.9950 yeniden görülür. Başçı yıl sonuna doğru sermaye hareketlerinin tersine dönmesini bekliyor. Biz de bunu bekliyoruz. Bu nedenle kur kısa vadede volatil seyretse bile daha sonra düşer. Başçı'nın hedefinin tutacağını düşünüyoruz. Merkez ayrıca ROK ve munzam kararları ile aşağı hareketi destekleyebilir" şeklinde konuştu.

Akbank Portföy Yönetim Müdürü Hüseyin Gayde, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Başçı'nın dünkü konuşasında yeni birşey yoktu. Zaten piyasa enflasyon tahminlerini yukarı çekmişti. Dünkü hareket dış kaynaklıydı. Fed'in geçen haftaki kararının ardından, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar kafa karıştırıyor. Borç tavanı tartışmaları da risk iştahını törpülüyor. Endeksin 80,000 puandan dönüşünde Fed etkili oldu. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar etkili olmaya devam edecek" dedi

(11:30'da güncellendi)