Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bilgisayar ve makine gibi dayanıklı tüketim malı siparişleri Ağustos ayında yükselerek sektörde harcamaların güçlenmeye başladığına işaret etti.

Askeri olmayan ve hava taşıtlarını hariç tutan siparişler Temmuz'daki yüzde 3.3'lük düşüşün ardından yüzde 1.5 yükseldi. En az üç yıl kullanılabilen dayanıklı tüketim malı siparişlerinin tamamı ise yüzde 0.1 yükselirken, siparişler Temmuz ayında yüzde 8.1 gerilemişti.

Tüketicilerin otomobil ve konut talepleri imalat sanayii ile dalgalanırken, şirketlere işlemlerini genişletmek adına güven veriyor. Fed yetkililerinin teşvikleri azaltmayı ertelemesiyle iş gücü piyasasında gelecekte görülecek olan bir gelişme, küresel büyümede toparlanma, Washington'daki bütçe tartışmalarına yönelik bir çözüm ve düşük borçlanma maliyetleri gibi etkenlerin üretimin yılın ikinci yarısına doğru yükselmesine destek sağlayacağı düşünülüyor.

New York'ta bulunan TD Securities USA LLC faiz araştırmacısı Millan Mulraine, veriler açıklanmadan önce yaptığı yorumda, "Gelecek aylarda, Fed'in yakın dönem politikaları ve mali görünümüyle ilgili açıklık elde edilmesiyle, çekirdek üretim harcamasında yukarı yönlü bir hareket bekliyoruz" dedi.

Taleplerin sıklıkla aydan aya volatilite gösterdiği nakliye ekipmanlarının dahil edilmediği siparişler, Temmuz'daki yüzde 0.5'lik düşüşün ardından Ağustos'ta da yüzde 0.1 geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin toplam dayanıklı tüketim malı siparişleri tahmini yüzde 4.5 ile yüzde 5.5 artış aralığında değişiklik gösterdi. Temmuz ayındaki düşüş ise yüzde 7.4'ten yüzde 8.1'e revize edildi.

ABD endeks vadelileri veri sonrasında erken saatlerdeki kayıplarına tutundu. Standard & Poor's 500 Aralık vadeli endeksi yüzde 0.1 geriledi ve New York saati ile 08:33'te 1,690.5 puan oldu.