KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'de bütçeye ilişkin anlaşmazlıkların hükümetin kapanmasına neden olacağı endişesine bağlı olarak yükseldi. Platin Temmuz ayından bu yana gördüğü en düşük seviyeden sıçradı.

ABD Senatosu bugün, federal harcama yetkisinin sona ermesinden üç gün önce ve ülkenin borçlanma limitine ulaşmasına yalnızca birkaç hafta kala, harcama yasasını oylamaya hazırlanıyor. Kansas City Fed Başkanı Esther George, istihdam piyasasındaki iyileşmelerin varlık alımlarının azaltılmasını garantiye aldığını söyledi.

Altın, ekonomilerin iyileşmekt eolduğu yolundaki iyimserlikle birlikte, bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüşe hazırlanıyor. Fed, geçen haftaki toplantısında, varlık alımlarını sürpriz bir şekilde azaltmadı ve Bloomberg'in 18-19 eylül'de düzenlediği ankete katılan 41 ekonomistin 24'ü, Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik ilk adımı Aralık ayında atacağını düşünüyor.

Londra'da Mitsubishi Corp. International (Europe) Plc değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "ABD borç tavanı tartışmalarından bir miktar destek gelmeli," dedi ve "Varlık alımlarının azaltılması dördüncü çeyrekte yatırımcıların aklından çok uzaklaşmayacak ve daha fazla spekülatif satışlara neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, New York saati ile 07:59'da, ons başına 1,339 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 12 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 1.1 değer kazanarak 1,338.36 dolara çıktı.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün değişmeyerek 1,935 tonda kaldı. Varlıklar bu yıl yüzde 26 azaldı. Altın fiyatları Haziran ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüşe hazırlanıyor ve son bir yılın ilk çeyrek dönem kazancını azalttı. Bank of America 2014 yılı için altın tahminini yüzde 17 düşürerek ons başına 1,294 dolara çekti.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.9 yükselerek ons başına 21.96 dolara çıktı. Aralık vadeli palladyum kontratları yüzde 0.3 yükselerek ons başına 725.70 dolara ulaştı. Ocak vadeli platin kontratları yüzde 0.5 kazançla ons başına 1,422.40 dolara geldi. Platin fiyatları ons başına 1,401 dolar ile 12 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü beşinci haftaya taşıyarak Nisan ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemine hazırlanıyor.

Maden Çalışanları ve İnşaat Sendikası Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük platin üreticisi Anglo American Platinum Ltd.'nin madenlerinde bugün, şirketin Güney Afrika'da 3,300 kişiyi işten çıkarma planını protesto etmek için yapılan grev nedeniyle çalışmalar durdu.

(16:05'te güncellendi)

Advertisement