Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayına ilişkin dış ticaret verileri ile ilgili, "Türkiye olarak, dünya ticaretindeki durgunluğa paralel bir seyir izliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, ağustos ayı ihracatının 11 milyar 174 milyon dolar, ithalatının da 18,2 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 61,4 olarak gerçekleştiğini belirtti.

İhracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,9, ithalatın da yüzde 3,4 gerilediğini ifade eden Çağlayan, yılın 8 ayında ihracatın 99,4 milyar dolar, ithalatın 167 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 59,5 olduğunu kaydetti.

-"AB'ye ihracatın artması önemli"-

Bakanlık olarak ağırlık verdikleri ve sonuç aldıkları hususlardan birinin pazar portföyünün genişlemesi olduğunu belirten Çağlayan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2009-2012 döneminde toplam 43,6 milyar ek ihracat yapabildik. Bugün de Ortadoğu ve Uzakdoğu hariç tüm bölgelere ihracatımızın artışta olduğunu görüyoruz. Artış oranları Afrika'da yüzde 15,4, Güney Amerika'da yüzde 7,2, Kuzey Amerika'da yüzde 16.

AB pazarındaki daralmaya rağmen bölgeye ihracatımız artıyor. AB'ye ihracatımızın artması bizim için önemli. AB'nin 2013 yılında kendi dışındaki ülkelerden ithalatında yüzde 3,7'ye yakın gerileme var. Karşımızda öyle bir AB var ki 28 üyesinin 12'sinin ithalatı azalmaya devam ediyor. Ama AB'nin bizden ithalatında Ağustos'ta yüzde 6,8, bu yılın ilk 8 ayında ise yüzde 6,2 bir artış var. AB'de reel anlamda toparlanma başlayınca bundan en olumlu etkilenecek ülkelerden biri Türkiye olacak."

- "Dış talep zayıfken ihracatta canlılık beklenmemeli"-

Türkiye'nin yanı sıra 8 aylık dış ticaret verisi açıklanmış 19 ülke daha bulunduğunu belirten Çağlayan, bu ülkelerin 8 aylık dönemdeki ortalama ihracat artışının yüzde 2,6 olduğunu bildirdi.

"Bu sene dünyada dış ticaret oldukça durgun seyrediyor. Türkiye olarak, dünya ticaretindeki durgunluğa paralel bir seyir izliyoruz" ifadesini kullanan Çağlayan, dış talep zayıfken ihracatta canlılık beklememek gerektiğine dikkati çekti.

Çağlayan, ağustos ayında altın ve değerli taş ihracatının 433 milyon dolar, ithalatın ise 732 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Geçen yılın ağustos ayında altın ve değerli taş ihracatının 2,4 milyar dolar olduğunu anımsatan Çağlayan, "Bu yıl 433 milyondolara geriledi. İlk 8 ayda ihracat 5,2 milyar dolara, ithalat 12,4 milyar dolara ulaştı. Doğal olarak bu ithalat artışı, cari açığımızı da yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken bu sene ilk 8 ayda 7,2 milyar dolar açık verdik" değerlendirmesinde bulundu.

- "Demokratikleşme paketi ekonomimizi de yukarı çekecek"-

Bakanlık olarak Türkiye ekonomisi adına tüm olası senaryolara karşı proaktif bir anlayışla çalıştıklarını kaydeden Çağlayan, teşvik sisteminin beklentilerine uygun sonuçlar verdiğini, özellikle 5 ve 6. bölgelerdeki gelişmelerden memnun olduklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı demokratikleşme paketine de değinen Çağlayan, "Paket ile daha yüksek demokratik standartlara ulaşacağız; bu, ekonomimizi de yukarı çekecek" değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmelere ve sorunlara kısa vadeli bakılmaması gerektiğine işaret eden Çağlayan, 2023 hedeflerinin kendileri için sadece sayısal hedeflerden ibaret olmadığını, hem yaşam koşullarında hem ekonomide anlayış değişikliğini amaçladıklarını kaydetti.