Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de iş dünyası aktivitesi Eylül ayında beklenenden daha fazla yükselerek dört ayın zirvesine ulaştı ve imalattaki toparlanmanın dünyanın en büyük ekonomisine yardımcı olacağına işaret etti.

Chicago satınalma yöneticileri endeksi Ağustos ayındaki 53 seviyesinden 55.7'ye yükseldi. 50'nin üzerindeki değerler genişleme işareti olarak kabul ediliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin 54'e yükseleceği şeklinde gerçekleşti.

 Ekonominin yüzde 12'sini oluşturan imalat sanayii, otomobil, inşaat malzemeleri ve elektrikli alet taleplerinin üretim hattını yoğun tutması ile genişliyor. İş dünyası yatırımlarının ve okyanus ötesi piyasalardaki gelişimin, istikrarlı bir ilerlemeye yardım ederek yılın ikinci yarısında ekonomik büyümeyi destekleyebileceği düşünülüyor.

Veriyi yorumlayan, Action Economics LLC şef ekonomisti Mike Englund, "Ekonomi açısından olumlu gelişmelerden biri. Üretim oranları yükselirken, hava taşıtı sektörünün de üretimde kayda değer gelişmeler gerçekleştirmesiyle, güçlü bir dördüncü çeyrek yaşayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Bloomberg anketine katılan 53 ekonomistin tahminleri 52 ile 57.1 arasında değişiklik gösterdi. Endeks 2012 yılında 54.6, 2011 yılında ise 62.8 ortalaması tutturmuştu.

Chicago endeksinde yeni siparişler bu ay 58.9'a yükselerek Şubat ayından bu yana en yükseğe ulaşırken, Ağustos'ta 57.2 seviyesindeydi. Üretim endeksi 53'ten 58'e sıçrayarak Mayıs'tan bu yana en yükseğe geldi. Bir istihdam göstergesi ise beş ayın en düşüğüne geriledi ve 54.9'dan 53.2'ye geldi.