Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel talepte durgunluğun yılbaşından bu yana devam ettiğini, son 2-3 ayda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hareketliliğin de dış talebi olumsuz etkilediğini belirterek, "Her ne kadar son birkaç hafta içinde bir sakinleşme yaşansa da, bunun reel talep üzerinde ciddi boyutta olumlu bir etkisini görmek zor olacak. Dolayısıyla yılın kalan aylarının şimdiye kadarkinden daha zor geçmesini bekliyoruz" dedi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) eylül ayı ihracat verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracatçı birlikleri kayıtlarına göre eylül ayı ihracatının yüzde 11,1 artarak 12 milyar 555 milyon dolara ulaştığını bildiren Çağlayan, "Geçen senenin aynı dönemine göre sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 10,3 artışla 10 milyar 273 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatımız yüzde 13,1 artarak 1 milyar 838 milyon dolar, madencilik ihracatımız yüzde 21,7 artarak 444 milyon dolara yükseldi" ifadesini kullandı.

Otomotiv sektörünün eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,3 artışla 1 milyar 966 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının yüzde 11,8 artışla 1 milyar 522 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatının ise yüzde 3,8 düşüşle 1 milyar 418 milyon dolar olduğunu kaydetti.

AB'nin dünyadan ithalatının gerilemeye devam ettiğini ancak buna karşılık Türkiye'nin AB'ye ihracatının arttığına dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

"Eylül ayında AB ülkelerine ihracatımız yüzde 12,2 artarak 5 milyar 508 milyon dolar seviyesine geldi. AB'nin ihracatımızdan aldığı pay yüzde 43,9 oldu. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız yüzde 7,3 artarak 2 milyar 365 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Eylül ayında toplam 224 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapıldı. 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 26 oldu.

Gerek fasıl bazında gerek ülke bazında ihracat performansından oldukça memnunuz. Dün açıklanan TÜİK verilerine göre, ilk 8 ayda 97 faslın 60'ında ihracatımız arttı. İhraç pazarlarımızın büyük çoğunluğunda artış devam ediyor."

- En çok ihracat Almanya'ya-

Türkiye'nin eylül ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında 1 milyar 151 milyon dolarla Almanya'nın ilk sırada geldiğini belirten Çağlayan, Almanya'yı sırasıyla 1 milyar 16 milyon dolarla Irak, 892 milyon dolarla İngiltere, 624 milyon dolarla Rusya Federasyonu ve 578 milyon dolar ile Fransa'nın takip ettiğini kaydetti.

Türkiye'de eylül ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 16 il olduğunun altını çizen Çağlayan, ağustos ayında bu sayının 13 olduğuna dikkati çekti.

İhracatın tabana yayılması ve ihracat içinde KOBİ'lerin payının artması için Bakanlık olarak desteklerinin devam edeceğini kaydeden Çağlayan, şu değerlendirmede bulundu:

"Gerek pazar, gerek mal çeşitlendirmesi KOBİ'ler aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmeye devam edeceğimiz politikalar. İhracatımızı zorlayan çok sayıda küresel gelişme var. Küresel talepte durgunluk yılbaşından bu yana devam ederken son 2-3 ayda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hareketlilik de dış talebi olumsuz etkiledi. Her ne kadar son birkaç hafta içinde bir sakinleşme yaşansa da, bunun reel talep üzerinde ciddi boyutta olumlu bir etkisini görmek zor olacak. Dolayısıyla yılın kalan aylarının şimdiye kadarkinden daha zor geçmesini bekliyoruz."