Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in parasal genişlemeyi azaltacağına dair spekülasyonlar.. Emtida süper döngünün sonuna gelindiğine dair görüşler.. Gelişmekte olan ülkelerdeki fonların gelişmiş ülkelere kayacağına dair tahminler.. Her bir faktör kıymetli metali bir o yana bir bu yana çekiştiriyor. Altın yatırımcısı ise "Bir rekor daha gelir mi ki?" umudu ile ile bekliyor. Garanti Bankası Emtia İşleri Yöneticisi Alper Kalyoncu, altın ile ilgili analizini ve öngörülerini BloombergHT.com okuyucuları için paylaştı.

-Q3'ten çıkış sinyali gelmesi ile altında hızlı bir düşüş yaşanacaktır

Alper Kalyoncu, Q3'ten çıkış sinyali gelmesi ile altında hızlı bir düşüş yaşanacağını belirterek, "Altın fiyatlarının yönü artık aşağıya dönmüş durumda. Ancak 1,300 doların altında Çin ve Hindistan başta olmak üzere yüksek fiziksel talep görmekteyiz. Bu talep 1200 dolar civarında altına destek verecektir. Bu anlamda sürekli aşağı yönlü bir hareket beklememek gerekir." açıklamasında bulundu.

"ABD ekonomisinde gelecek zayıf veriler altında hızlı yükselişler gösterebilir." diyen Kalyoncu, "Gelen kotu veriler ardından Q3'den çıkışın gecikeceği beklentileri oluşacak ve altına alım getirecektir. İyi gelecek veriler ise aşağı yönlu hareketi hızlandıracaktır." vurgusunda bulundu.

Kalyoncu, FED'in tahvil alımlarını azaltırken ekonomik beklentileri kötüleştirecek adımlardan kaçınacağı düşüncesinde olduğunu belirterek "Bu anlamda altın için güvenli liman alımı yaratacak atmosfere FED'in izin vermeyeceği düşüncesindeyim. Ekonomik beklentilerin kötüleşmesi durumunda Fed hızlı ve etkin karar alabilmektedir. Bu durumda güvenli liman alımı ortamından uzak kalınacak gibi gözükmekte." dedi.

-Altında yükselişler 1,450 dolar ile sınırlı kalır

"Altında yükselişlerin 1450 usd ile sınırlı kalacağı ve aşağı yönlü hareketin devam edeceğini bekliyorum." diyen Kalyoncu, "1200- 1230 arası seviyelerde de fiziksel alımlarla destek oluşacağını ve aşağı yönlü hareketin bu seviyede duracağını düşünüyorum. 1400'e yaklaşan ve üzeri seviyelerde satışlar gelirken 1250 dolar altında alımlar olacağını düşünüyorum." yorumunu aktardı.

Kalyoncu, altındaki düşüş trendinin tersine dönmesi için ABD ekonomisinde ciddi çıkmazlar yaşanacak şekilde sorunlar oluşmasının gerekmekte olduğunu belirterek "Güven ortamının oluştuğu durumlarda ve faiz yükselirken altın yatırımı cazibesini yitirmektedir. ABD ekonomisi  temel sorunu işsizlik ve bütçe açığıdır.Bu sorunların çözüm bulacağı beklentisi piyasada hakim görüş olması nedeniyle altın fiyatlarında yükseliş beklememek gerekir." açıklamasında bulundu.

syilmaz@bloomberght.com