Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD hükümeti "kapandı"

ABD hükümeti, Kongre'nin partiler arasındaki bütçe anlaşmazlığını çözememesinin ardından, 17 yılda ilk kez kısmen kapandı. Bunun sonucu, geceyarısından itibaren 800,000 kadar kamu çalışanı zorunlu izne çıkarılırken, ulusal parklar kapandı ve bazı kamu hizmetleri durdu.

-Almanya'da işsizlik yükseldi

Almanya'da işsizlik oranı Eylül ayında beklenmedik bir şekilde yükselişini ikinci güne taşıyarak Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki toparlanma işaretlerinin dengesiz gelebileceği sinyalini verdi.

Bir işe sahip olmayan Almanlar'ın sayısı 25,000 artarak 2.98 milyona yükseldi. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin tahmin medyanı ise 5,000 düşüş yönünde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 6.8'den yüzde 6.9'a yükseldi.

-Avrupa'da işsizlik rekor seviyeden düştü

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, bölge ekonomisindeki toparlanmanın ivme kazanması ile birlikte, beklenmedik bir şekilde rekor seviyeden düştü.

Euro Bölgesi işsizlik oranı, Temmuz ayında rekor seviye olan yüzde 12.1'den yüzde 12'ye revize edildi ve Ağustos ayında da bu seviyede kaldı. Bloomberg'in anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu oranın yüzde 12.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Genç kesimde işsizlik oranı Ağustos ayında, iki ay yüzde 23.8 sevieysinde seyrettikten sonra yüzde 23.7'ye indi.

-Japonya yeni teşvik önlemleri alıyor

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Nisan ayında satış vergilerinde artışa gitmek için düğmeye basarken, Japon maliyesinin düzeltilmesinin "acil bir mesele" olduğunu dile getirdi.

Şirketlere yönelik vergilerin düşürülmesi gerektiğini belirten Abe, konut kredilerine yönelik vergileri azaltacağını da sözlerine ekledi.

-Obama: Yeni Fed başkanı Bernanke politikalarına devam edecek

ABD Başkanı Barack Obama Federal Reserve için önereceği başkan adayının Ben S. Bernanke tarafından izlenen "zeki politikalara" devam edeceğini söyledi.

NPR News ile bir röportaj gerçekleştiren ABD Başkanı, Bernanke'nin yerine gelecek kişiyi seçmenin ertelenmesinin Fed'e zarar verip vermediği sorulduğunda "Hayır" cevabını verdi.

-ABD'de ISM imalat endeksi beklentinin üzerinde

ABD'de imalat sanayii Eylül ayında beklentilerin üzerinde gelişerek ülke fabrikalarının genişlemeye daha yüksek destek sağlayacağına işaret etti.

Institute for Supply Management (ISM) endeksi 55.7'den 56.2'ye yükselerek Nisan 2011'den bu yana en güçlü seviyeye geldi. 50'nin üzerindeki değerler büyüme işareti olarak görülüyor. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 55 seviyesinde olacağı yönündeydi.

-Obama Cumhuriyetçileri suçladı

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerini kendisinin sağlık hizmeti kanununa karşı verdikleri ideolojik savaş yüzünden devletin birçok organizasyonunu kapatmakla suçladı.

Obama hükümetin kapanmasına yönelik, "Bir partiden bir grup, bir mecliste, sadece bir yasayı beğenmedikleri için, hükümetin temel parçalarından oluşan bir bölümünün kapanmasına neden oluyor. Tek amaçları 'uygun bakım yasası' değişikliğini kaldırmak" dedi.

-ABD hisseleri 3 haftanın dibinden toparlandı

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üç haftanın en düşüğüne gerilemesinin ardından, yatırımcıların son 17 yılda ilk defa hükümetin kapanmasının etkilerine ağırlık vermesi ile yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 14:06'da 1,692.10 puan olurken, dün son sekiz günde yedinci kez düşüş yaşamıştı. Dow Jones endeksi 48.90 puan, yani yüzde 0.3 yükselerek 15,178.57 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalama ile aynı seviyelerde gerçekleşti.

-Avrupa hisseleri 3 haftanın en dik yükselişini kaydetti

Avrupa hisseleri son bir ayın en sert düşüşünden toparlanarak yükselirken, yatırımcılar ABD hükümetinin kapanmasını fiyatladılar.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Euro Bölgesi imalat aktivitesinin Eylül ayında genişlemeyi üçüncü aya taşıdığını gösteren veriler sonrasında, yüzde 0.8 yükselerek 311.19 puandan kapandı ve üç haftanın en büyük rallisini gerçekleştirdi. Gösterge endeks dün, ABD'deki bütçe anlaşmazlığı ve İtalya'da Silvio Berlusconi'nin parti vekillerini koalisyondan çekmesi ile 30 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi.

-Altın sert düşüş yaşıyor

Altın vadelileri, ABD'de hükümetin kapanmasının kısa süreli olacağı söylentileriyle sarı metale olan taleplerin azalması sonrasında ons başına 1,300 doların altına kadar geriledi. Gümüş yüzde 4'ün üzerinde düşüş yaşadı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yerel saati ile 10:22'de, yüzde 2.6 düşüşle ons başına 1,292.20 dolar olurken, erken saatlerde fiyatlar 1,284.30 dolar ile en aktif kontratların 8 Ağustos'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye kadar geriledi. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 20 üzerindeydi.

-Petrol fiyatları "kapanma" ile sert düştü

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı 99 sent, yani yüzde 1 düşüşle Nymex elektronik işlemlerde New York saatiyle 12:24'te 101.34 dolaradan işlem gördü. Kontrat dün yüzde 0.5 düşüşle 102.33 dolara kadar gerileyerek 3 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 altında gerçekleşti. Fiyatlar geçtiğimiz çeyrekte yüzde 6 yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrolün vari fiyatı ise 1.37 dolar, yani yüzde 1.3 düşüşle ICE Futures Europe Borsasında 107 dolara geriledi. Brent petrol ve WTI petrol arasındaki fiyat farkı 6.04 dolardan 5.66 dolara daraldı.

-Gelişen piyasalar Türkiye öncülüğünde yükseldi

Gelişen piyasa hisse senetleri, Macaristan, Çin ve Türkiye'den gelen güçlü imalat verilerinin ABD hükümetinin kapanmasından ağır basmasıyla beş günlük düşüşü sonlandırdı. Macaristan para birimi forint ise yükselişin dördüncü gününde.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 13:41'de 992.73 puana çıktı ve beş günlük düşüşün ardından son üç haftanın en düşüğünden toparlandı. Türkiye'de imalat son bir yılın en hızlı gelişimini gösterirken, Çin'de PMI verisi Eylül'de yükseldi, Endonezya ise Mart'tan bu yana ilk defa ticaret fazlası açıkladı. ABD'de hükümet, Kongre'nin bütçe konusunda partilerin anlaşamaması sonucu son 17 yılda ilk kez kısmen kapandı.

-Dolar hükümetin kapanması ile zayıfladı

Dolar, ABD hükümetinin kısmi olarak kapanmasıyla Fed'in tahvil alım programına devam edeceği söylentilerinin artması sonrasında zayıflayarak, İsviçre frangı karşısında 19 ayın en düşüğüne geriledi.

Dolar frank karşısında 89.93 santim ile 29 Şubat 2012'den bu yana en düşüğü görmesinin ardından, gerileyişini üçüncü güne taşıyarak yüzde 0.1 zayıfladı ve New York saati ile 06:55'te 90.39 santim oldu. Dolar euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.3546 dolar olurken erken saatlerde 6 Şubat'tan bu yana en zayıf seviye 1.3588 dolara dokundu. Yen dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 97.76 yen, euro karşısında da yüzde 0.4 ilerleyerek 132.43 yenden işlem gördü.