Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:37'de güncellendi)

Altın, ABD hükümetinin kısmi kapanmasının kısa ömürlü olacağı söylentilerinin talepleri azaltmasıyla bu hafta dördüncü kez geriledi.

Chicago'da bulunan R.J. O’Brien & Associates kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Para, hisseleri takip ediyor gibi görünüyor. Altın güvenli liman olarak görülmeyip çekici gelmiyor" dedi.

ABD'de hükümetin son 17 yılda ilk kez kapanması, bugün açıklanması planlanan aylık tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri dahil, bu hafta bazı ekonomik verilerin açıklanmasının ertelenmesine neden oldu. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, verilerin açıklanmasındaki ertelemenin, varlık alımlarının hızının azaltılması konusunda kendisini daha dikkatli olmaya sevkettiğini söyledi.

Aralık vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 13:41'de ons başına 1,309.90 dolar oldu. Erken saatlerde fiyatlar kazanç ve kayıp arasında dalgalanırken, yüzde 0.6'ya varan yükseliş kaydetti.

ABD'de kanun yapıcıların 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılın bütçesi konusunda anlaşmaya varamamalarınına rdından 800,000 kadar kamu çalışanı geçici olarak işsiz kaldı. Kongre ayrıca bu ay, 16.7 trilyon dolar olan borçlanma limitini artırmaya yönelik tartışmalara sahne olacak.

Altın, bu hafta toplamda yüzde 2.2 kayıp yaşarken, 2013 yılı içerisinde hisselerin rallisi ve enflasyonun düşük seyretmesi ile yüzde 22 geriledi.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 2.7 ton düşerek 1,923.6 ton ile Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 düşüşle ons başına 21.752 dolar oldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 28 geriledi.

Nymex Borsasında Ocak vadeli platin kontratları yüzde 1.1 ilerleyerek ons başına 1,388 dolar oldu. Metalin bu yılki düşüşü toplamda yüzde 10 seviyesinde.

Aralık vadeli Paladyum kontratları ise yüzde 0.2 artışla ons başına 701.95 dolar oldu. Paladyum fiyatları bu hafta yüzde 4.1 gerileyerek Haziran ayından bu yana en dik düşüşü kaydetti.

(22:37'de güncellendi)