Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların ABD bütçesine ilişkin anlaşmazlığın sonuçlarını beklemeleri ile birlikte yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin New York açılışının ardından bu haftaki kayıplarının bir kısmını geri alabileceğinin sinyalini verdi. ABD Hazine tahvilleri düşerken, İtalyan tahvilleri değer kazandı ve petrol yükseldi.

S&P 500 vadeli kontratları, New York saati ile 06:15'te, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.62'ye çıktı. Şirket tahvil arzları Avrupa'da bu hafta yüzde 53 azalarak son yedi haftanın en düşük seviyesine inerken, ABD'deki arzlar yüzde 81 azaldı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan düşüşle yüzde 4.30'a indi. Batı Teksas petrolü yüzde 0.3 yükselişle varil başına 103.57 dolara çıktı.

ABD Başkanı Barack Obama, kanun yapıcıların bütçe ve borç limiti konusundaki anlaşmazlıklarının sürdüğü bir ortamda, hükümetin kapanmasının dördüncü gününe girmesi ile birlikte, Asya'da iki ekonomi zirvesine katılmaya yönelik planlarını iptal etti. ABD Hazinesi dünkü açıklamasında, borç limitinin artırılamamasının kredi piyasalarında donmaya ve dolarda hızlı düşüşe neden olabileceğini kaydetti. Pacific Investment Management Co.'dan (Pimco) Bill Gross ve BlackRock Inc.'den Larry Fink, sorunun kısa sürede çözüleceğini ve ekonomiye hasarının sınırlı olacağını kaydetti.

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti Jim Reid, "Piyasalar şu anda kontrollü riskten kaçınma modunda," dedi ve "Neredeyse herkes, borç limitinin artırılmasına ihtiyaç duyulmadan önce bir çözüm bekliyor, ancak hiç kimse şu an için bunun nasıl olacağını bilmiyor. Bir çözümü tetikleyecek açık bir olayın olmadığı kaygan bir durum devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

(14:00'te güncellendi)