Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:20'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, ABD'de bütçe ve borç limiti anlaşmazlıklarının dördüncü güne girmesiyle çok değişiklik göstermeyerek, ikinci haftalık düşüşü gerçekleştirdi.

Nokian Renkaat Oyj 2013 yılı için gelir ve satış beklentilerini azaltmasının ardından neredeyse son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Voestalpine AG ise notunun Citigroup Inc. tarafından kesilmesi üzerine yüzde 2.3 değer kaybı yaşadı. Lindt & Spruengli AG yaklaşık 498 milyon dolarlık hisse geri alımı yapacağını açıklamasıyla 2007'den bu yana en yükseğe ulaştı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek haftanın son gününü 309.89 puandan tamamladı. Gösterge endeks bu hafta ABD bütçe görüşmeleri arasında yüzde 0.7 kayıp yaşarken, bu yılın yükselişini yüzde 11'e indirdi. Endeks 19 Eylül'de ulaştığı beş yılın en yüksek değerinden bu yana ise yüzde 1.6 geriledi.

ABD'de hükümetin kısmi olarak kapanması 4. gününe girerken, federal hükümet tarafından iş verilen yaklaşık 800,000 çalışan geçici olarak işsiz kaldı. Bugün açıklanması beklenen aylık istihdam verisi de ertelendi.

Meriten Investment Managemet GmbH portföy yöneticisi Tobias Britsch, "Çözümsüz geçen her gün insanlar biraz daha endişe duyuyor. ABD'deki ekonomik toparlanma o kadar güçlü değil ve hükümetin kapanmasının etkisi küresel anlamda hissediliyor. Eğer 800,000 kişi işine gidemiyorsa bu durum tüketiciler tarafından ayakta tutulan bir ekonomide Tüketici Güvenini sarsacaktır" yorumunu yaptı.

Stoxx 600 Endeksi'nde işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 13 üzerinde gerçekleşti.

(21:20'de güncellendi)