Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal hükümetinin kapanmasının ardından borç limiti tartışmaları ile hareketlenen ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, meclisin, borç limitini, diğer koşullar ile birlikte paketlemeden artıramayacağını söyledi.

ABD'de ABC kanalına konuşan Boehner, "Pürüzsüz bir şekilde borç limitini oylamayacağız" diyerek, Temsilciler Meclisi'nin bu seçeneği desteklemediğine işaret etti.

Boehner, Obama müzakere etmezse ABD'nin temerrüte düşebileceğini belirterek, "İçinde bulunduğumuz durum bu" dedi.

Boehner'in açıklamaları, Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in yasakoyuculara ABD'nin yaklaşan borç tavanının üzerine çıkılmasını önlemek için elindeki tüm tedbirleri kullanacağını söylemesinden bu yana geçen 11 günde hiçbir anlaşma sağlayamadığı dönemde geldi. ABD Temsilciler Meclisi ve Senato'da bugün görüşmeler olmayacak ve 2 tarafın henüz planlanmış bir toplantısı da yok.

Obama yönetimi Cumhuriyetçiler ile hükümetin fonlanması ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda müzakare etmeyeceğini söyleyerek, bunun Kongre'nin temel işleyişinin bir parçası olduğunu ve bu nedenle baskı için kullanılmaması gerektiğini savundu.

Associated Press'e konuşan Obama, Kongre'nin temerrütü önlemek için 16.7 trilyon dolarlık borç limitinin artırılmasında anlaşma sağlayacağını söyledi.

Ülkenin kredisinin, yönetimin oturup konuşmaya yanaşmamasından ötürü riskte olduğunu ifade eden Boehner, pürüzsüz bir şekilde borç tavanını artırmayacaklarına işaret etti.