Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en güçlü merkez bankacısı Ben S. Bernanke altın fiyatlarını kendisinin de anlayamadığını itiraf etti. Fed Başkanı meslektaşlarının daha dikkatli davranmaları durumunda külçe altının zirve yaptığı 2011 yılından bu yana 545 milyar dolar zarar kaydeden rezervleri artırmayı durduracaklarını söyledi.

Harvard ve MIT tarafından ekonomi diploması olan ve Fed'i Büyük Buhran'dan bu yana en büyük mali kriz döneminde idare eden Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi'ne Temmuz ayında yaptığı bir konuşmada "Kimse altın fiyatlarına ne olduğunu anlayamıyor. Ben de anlıyor taklidi yapmayacağım" ifadelerini kullandı.

Dünyada üretilen altınların yüzde 18'ini elinde tutan merkez bankalarının bu yıl yaklaşık 15 milyar dolar değerinde 350 ton altın ile rezervlerini genişletmeyi planladıkları belirtiliyor. Merkez bankaları 2012 yılında toplam 535 ton altın satın alırken, bu rakam 1964 yılından bu yana en yüksek rakam olarak dikkat çekti. En büyük alıcı olan Rusya fiyatların 1,921.15 dolarla rekor kırdığı Eylül 2011'den bu yana rezervlerini yüzde 20 genişletti. Altın o zamandan beri yüzde 31 değer kaybetti.

Politika yapıcıların altın almaya başladığı dönem yatırımcıların sarı metale olan güvenlerini kaybetmeye başladıkları döneme denk geldi. Exchange-traded ürünlerin fiyatları bu yıl 60.4 milyar dolar, yani yüzde 43, erirken, altın milyarderi John Paulson bu kayıplardan etkilenen isimlerin başında geldi. Milyarder George soros ETP'lerde bulunan varlıklarını satarken, altın madeni firmaları varlıklarının 26 milyar değer kaybettiğini yazdılar.