Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların, Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonuna karşı, ABD hükümetinin kapanmasını uzatan siyasi kilitlenmeye ağırlık vermeleri ile birlikte, yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesinin altında seyrediyor.

ABD'de zorunlu olmayan kamu hizmetleri, siyasetçilerin bütçeyi onaylamaya yönelik tartışmaları ile birlikte, bir haftadır verilemiyor. ABD Başkanı Barack Obama, Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in 17 Ekim'den sonra ABD'nin faturaları ödeyemeyebileceği uyarısına karşın, Cumhuriyetçiler ile borç limiti konusunu müzakere etmeyeceğini tekrarladı.

Altın, Fed'in varlık alımlarını yavaşlatacağı spekülasyonu üzerine bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Goldman Sachs Group Inc.'nin emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, Londra'da bugün yaptığı değerlendirmede, altının gelecek yıl, ABD'li kanunyapıcıların ülkenin bütçesi ve borç limiti konusundaki tartışmalarını çözüme kavuşturmaların ardından ABD ekonomisinde toparlanmanın genişleyecek olmasından dolayı değer kaybedeceğini kaydetti.

Londra'da UBS AG analisti Joni Teves, "Kısa vadeli yukarı risklerin kabul edilmesine karşın, Fed'in parasal genişlemesini azaltacağı beklentisinin tekrar güç kazanması ile birlikte, aşağı baskı beklentisi er ya da geç yeniden başlayacak," dedi ve "Hükümetin kapanmasından dolayı bazı ABD verilerinin açıklanmasının ertelenmesi, yatırımcıların bu safhada güçlü fikirler oluşturabilme yeteneğini daha da olumsuz etkiliyor," dedi

Aralık vadeli altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşüşle, New York saati ile 07:48'de, ons başına 1,320.40 dolara indi. Fiyatlar dün ons başına 1,329.50 dolara kadar çıkarak 1 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 30 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,320.10 dolara geriledi.

ABD'de Kapanma

ABD'de hükümetin kepenkleri indirmesi ekonomik verilerin açıklanmasının ertelenmesine neden oluyor. ABD Hazinesi, 16.7 trilyon olan borçlanma limitinin aşılmasını önleyen tedbirlerin 17 Ekim'de ortadan kalkacağını kaydetti. Bu olursa, Kongre Bütçe Ofisi'ne göre, hükümetin, 22 Ekim ile 31 Ekim tarihleri arasında bir noktada, faturaları ödeyecek nakiti kalmayacak.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "ABD'nin gerilim tırmandırma politikasına devam ettiği sürece ve borç tavanını artırmak için son tarihin yaklaşması ile birlikte, altın destek bulmaya devam edecek," dedi ve "Piyasada ilgi oldukça düşük. Bu sorunlar ortadan kalkınca, metalin aşağı gideceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.4 düşerek ons başına 22.30 dolara indi. Aralık vadeli palladyum kontratları yüzde 0.8 yükselerek ons başına 710.70 dolara ulaştı. Ocak vadeli platin kontratları yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,408 dolara geldi.

Londra'da UBS AG analisti Joni Teves, "Hükümetin kapanmasından dolayı bazı ABD verilerinin açıklanmasının ertelenmesi, yatırımcıların bu safhada güçlü fikirler oluşturabilme yeteneğini daha da olumsuz etkiliyor," dedi ve "Altının ABD maliyesinin sorunlarına ilişkin belirsizliğin artmasına ve yaklaşan borç tavanı tartışmalarına karşın ikna edici bir şekilde ralli yapmayı başaramaması, muhtemelen bazı güvenli liman alıcılarının gözlerini açtı değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük platin üreticisi Anglo American Platinum Ltd.'deki grevi yöneten sendika, dün yaptığı açıklamada, işten çıkarmalara yönelik protestoları, Güney Afrika'nın en büyük altın madenlerini de içeren, işgücüne hakim olduğu diğer bölgelere de genişletebileceğini duyurdu.

(15:40'ta güncellendi)