KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşik Krallık'ta sanayi üretimi Ağustos ayında neredeyse son 1 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirerek ekonomik toparlanmanın 3. çeyrek performansına yönelik şüphelere yol açtı.

Sanayi üretimi yüzde 0.1 yükseldiği Temmuz ayından Ağustos ayına dek geçen dönemde yüzde 1.1 düşüş gösterdi. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.4 yükseliş olarak gerçekleşmişti. Fabrikalar üretimi yüzde 1.2 azaltırken, eczaneler bu düşüşe en büyük katkıyı yaptı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) dün Birleşik Krallık ekonomisine yönelik beklentilerini diğer G-7 ülkelerinin hepsinden daha fazla yükseltirken, bugünün rakamları sanayi sektörünün beklentilerin gerisinden geliyor olabileceği sinyalini verdi. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre Bank of England politika yapıcıları bugün sonlandıracakları 2 günlük toplantılarının ardından toparlanmayı sağlamlaştırmak için genişlemeci para politikasını değiştirmeyecekler.

Londra'da bulunan IHS Global Insight ekonomisti Howard Archer, "Küresel ekonomik şartlar hâlâ zorluk yaratıyor. Birleşik Krallık imalatına yönelik beklentiler Euro Bölgesi'nin 2. çeyrekte resesyondan çıkmasıyla birlikte destek görüyor" yorumunu yaptı.

İmalat sektörü içerisinde ise eczacılık, bilgisayar elektronikleri ve gıda ve içecek üretiminde düşüşler yaşandığı belirtildi. Bir yıl öncesine göre fabrika üretimi yüzde 0.2 geriledi. 

Advertisement