KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya sanayi üretimi Ağustos ayında sıçrama gerçekleştirerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinin Euro Bölgesi'nde yaşanan toparlanmadan faydalandığı sinyalini verdi.

Mevsimsel dalgalanmalara uyarlanan üretim oranı Ağustos ayında yüzde 1.4 yükseldi, Temmuz ayı rakamı ise yüzde 1.1'lik düşüşe revize edildi. Bloomberg anketine katılan 43 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 1'lik artış yönünde gerçekleşti. Üretim bir yıl öncesine göre ise yüzde 0.3 ilerledi.

Bundesbank geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada ise Alman ekonomisinin "çok iyi" bir tüketici ortamından faydalandığını ve iyileşen işgücü piyasasının da bunu desteklediğini ifade etti. Almanya'nın en büyük ticaret partneri olan ve ikinci çeyrekte resesyondan çıkan Euro Bölgesi'nin de Almanya'da yaşanan toparlanmaya destek olması bekleniyor. Öte yandan dün gelen verilerde Almanya fabrika siparişlerinin üst üste 2. ay düştüğünün görülmesi üzerine toparlanmanın dengesiz olabileceği şüpheleri ortaya çıktı.

Brüksel'de bulunan ING Groep NV kıdemli ekonomisti Carsten Brzeski, "Kısa vadede Alman sanayi sektörü için gelecek pozitif görünüyor. Sanayi üretimi son zamanlarda düşen stoklardan da destek bulacaktır. Uzun vadede ise tam gücüne ulaşması için biraz destek gerekecek" yorumunu yaptı.

Advertisement