Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve Temsilciler Meclisi2ndeki Cumhuriyetçiler, hükümetin kısmi kapanmasını sonlandırmak için koşullar konusunda halen çekişme halinde olsalar bile, ülkenin borçlanma limitinin artırılmasında anlaşmaya varma yönünde hareket etti.

Başkan ve Cumhuriyetçiler dün, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, 17 Ekim-22 Kasım arası olası temerrüdü önlemek için bir plan sunacaklarını açıklamasının ardından, Beyaz Saray'da 90 dakika süren bir toplantı yaptı. Bu hareket, ABD hisse senetlerinin son dokuz ayın en hızlı artışını tetiklemek için yeterli oldu.

Gelişmeler, hükümetin kapanmasının 11'nci gününe girmesi ile birlikte, Başkan ve Temsicliler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderlerin, kamu maliyesi konusundaki tıkanıklığı, olası temerrütün negatif ekonomik sonuçlarına izin vermeden, çözebileceğinin ilk işareti olarak değerlendiriliyor.

Olası bir anlaşma birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Örneğin, Boehner'in vardığı anlaşma, Çay Partisi tarafından desteklenen Cumhuriyetçi üyelerin desteğinin çekilmesine neden olabilir. Çay Partisi ve destekçileri, Obamacare olarak adlandırılan sağlık yasasını ve federal harcama kısıntılarını önlemek için borç tavanı ve hükümetin kısmi kapanmasını kullanmak istiyor.

Obama henüz Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin borç limitinin kısa vadeli artırılmasına ilişkin planını kabul ya da red etmedi ve her iki taraf da, Başkan'ın Cumhuriyetçilerin daha büyük çaplı mali konuların görüşülmesine başlanmadan önce hükümetin fonlanmasını kabul etmeleri yolundaki ısrarını görüşmeyi planladıklarını kaydettiler.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, belli bir sonucun çıkmadığı ve her iki tarafın ileriye dönük potansiyel yolları görüştüğü belirtildi.