Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve Temsilciler Meclisi arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesi ve görüşmelere başlayan Senato liderlerinin henüz bir ilerleme kaydedemesinden ötürü dolar, euro karşısında 2. gününde de değer kaybetti.

Obama'nın bütçe konusunda borç tavanının artırılması ve hükümetin kısmi kapanmasının sonlandırılmasının ardından müzakere edeceğini tekrarlamasının ardından yen, dolar karşısında 5 gündür ilk kez güçlendi. ABD'de borçlanma yetkisi 17 Ekim'de sonlanacak. Euro, bölgede sanayi üretiminin Ağustos'ta arttığını göstereceği tahmin edilen verinin öncesinde değerlendi. Singapur doları, merkez bankasının, para birimindeki ılımlı ve kademeli değerlenmeyi o şekilde bırakma kararının ardından 2 haftadır devam eden kazançlarına tutundu.

Mali "saçmalıklar" göz önünde bulundurulduğunda, aylarca sağlam verinin gelemeyeceğini söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin kıdemli Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, euronun, piyasanın dolara alternatif araması ve Avrupa'nın gösterişsiz toparlanmasına devam etmesiyle 1.40 dolar seviyesine çıkabileceğini öngördü.

Dolar, euro karşısında 3 Ekim'de 1.3646'dan 8 ayın en düşüğünü kaydetmesinin ardından yüzde 0.2 zayıflayarak 1.3565'e geriledi. Dolar, yen karşısında da yüzde 0.3 değer kaybederek 98.25'e indi. Japon yeni, euro karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 133.27'ye çıktı.

Demokrat yasakoyucular haftasonu, bir anlaşma sağlanamamasının finansal piyasalar üzerindeki etkisine karşı uyardı. ABD'de bugün tahvil piyasaları kapalı olacak.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri ABD hisselerinin düşeceğinin sinyalini verirken, IMF Başkanı Christine Lagarde, Kongre'deki düğümün ABD ve dünya ekonomilerini tehdit ettiğini söyledi.