Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin borç limitini artıracağı ve temerrütü önleyeceği iyimserliğinin güvenli varlık taleplerini azaltmasıyla dolar, yüksek getirili varlıklar karşısında değer kaybetti.

Dolar, Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid'ın bugün bir anlaşma açıklayabileceklerini umduğunu dile getirmesiyle euro karşısında 2 gündür devam eden düşüşünün ardından düşük seyretmeye devam etti. Para birimlerindeki volatilite, traderların Amerikan hükümetinin kısmi kapanmasına yol açan krizin çözümünü takip etmek için beklemede kalmasıyla 8 ayın en düşüğünde seyretti. Avustralya doları, merkez bankasının, faizlerde acil bir indirimin olmayacağının sinyalini veren bu ayki toplantısının toplantılarını yayınlaması sonrasında 4 ayın zirvesine tırmandı. Yuan 20 ayın en yükseğine işaret etti.

Risk beklentilerinin göstergesi olan hisse senedi piyasalarının, anlaşma konusunda iyimser bir tablo çizdiğine dikkat çeken Westpac Banking Corp.'un piyasa stratejistlerinden Imre Speizer, "Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları gibi daha riskli varlıklar ve daha az riskli olsa da euro, anlaşma sağlanması durumunda dolar karşısında değerlenecek" öngörüsünde bulundu.

Dolar, euro karşısında son 2 günde yüzde 0.3 zayıflayarak 1.3561'e gerilemesinin ardından bugün Londra saati ile 7:51 itibariyle yüzde 0.1 değer kaybederek 1.3568'den işlem gördü. Avustralya doları yüzde 0.6 primlenerek 95.42 ABD centine çıkarak 19 Haziran'dan bu yana en yükseğine işaret etti. Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 98.40 seviyesine geri çekildi. Euro, yen karşısında erken saatlerde 133.83'yen 26 Eylül'den bu yana en yükseğini test etmesi sonrasında dünkü kapanışından yüzde 0.1 zayıfladı ve 133.49'dan fiyatlandı.

Yeni Zelanda doları, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin yüzde 0.5 yükselmesi üzerine yüzde 0.4 primlenerek 83.93'e çıktı.

Doların, 10 önemli ortağından oluşan sepet karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg ABD Dolar Endeksi, son 2 seansta yüzde 0.2 kaybetmesinin ardından bugün de yüzde 0.1 düşüşle 1,010.42 puana geriledi.