Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Senatosu'nun hükümeti yeniden açacak ve borç limitine ulaşılmasını önleyecek bir anlaşma sağlayacağı umudu, Avrupa Borsalarını 4. gününde de yukarı taşıdı. ABD endeks vadelileri büyük bir değişiklik göstermedi; Asya borsaları ise yükseldi.

Rio Tinto Group, 3. çeyrekteki demir madeni üretiminin yüzde 1 arttığını söylemesinin ardından yüzde 2.9 primlendi. Burberry Group PLC, CEO'su Angela Ahrendts'in Apple Inc.'e geçeceğini açıklaması üzerine yüzde 5.6 değer kaybetti. İsviçreli asansör üreticisi Schindler Holding AG', bu yılki kâr tahminini indirmesi sonrasında yüzde 4.8 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 kazançla 313.8 puana çıktı. Endeks, ABD'de yasakoyucuların bütçe konusunda anlaşamayarak hükümetin 17 yıl sonra ilk kez kapanmasına neden olmalarına rağmen Ekim'de yüzde 1.1 kazanç sağladı. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 artış kaydetti.

Senato liderlerinden olumlu açıklamaların geldiğini ve o açıklamaların, anlaşmanın yakın olduğuna işaret ettiğini söyleyen R&A Research & Asset Management AG'nin yatırım genel müdürü Otto Waser, piyasanın kriz görüşmelerinin öncesindeki seviyelerine geri döndüğünü belirtti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Harry Reid, görüşmelerde büyük ilerleme kaydettiklerini ancak henüz anlaşmanın sağlanmadığını söyledi. Adını vermeyen bir kaynak, liderlerin borç tavanını 7 Şubat'a kadar askıya alacak ve hükümeti 15 Ocak'a kadar fonlayacak bir plan üzerinde çalıştıklarını anlattı.