Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:39'da güncellendi)

Temsilciler Meclisi üyelerinden Darrell Issa, meclisteki Cumhuriyetçilerin tıbbi cihaz vergisini ertelenmesi ve yasakoyucuların sağlık sigortası yardımlarını kısıtlanmasını talep eden borç limiti artışı planını bugün oylamayı planladığını söyledi.

Öneri, Senato'da iki parti tarafından destek kazanmaya başlayan plana alternatif olarak Cumhuriyetçiler tarafından geliştirildi.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, henüz bir plan konusunda karar vermediklerini ifade etti.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Senato'nun bir anlaşmayı çıkarmaya çok yakın olduğunu, ancak Cumhuriyetçiler'in tek taraflı alternatif planlarıyla, bu çabaları "sabote" ettiğini söyledi ve anlaşmazlığın, Amerikan vatandaşlarının hayatlarını etkilediğini dile getirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, Temsilciler Meclisi'nin bu hamlesinin, Çay Partisi'ni memnun etmek için yapıldığını ileri sürdü.

Senato liderleri mali krizi sonlandıracak çözüm planında en geç yarın anlaşmaya hazırlanıyor ve liderlerin 17 Ekim'de borç tavanına ulaşmadan planı yasakoyuculara kabul ettirmek için zamanla yarışması gerekiyor.

Ortaya çıkacak anlaşma temerrüt olasılığını önleyecek, 15 gündür kapalı olan hükümeti yeniden açacak ve önümüzdeki 4 aylık dönemdeki 3 yeni borç limiti sürelerini acil bir şekilde değiştirecek. Ancak Seanto'nun planı geçirmekte geç kalabilme ve Temsilciler Meclisi'nin anlaşmayı engelleyip, değiştirmeyi isteme ihtimali, henüz ortada bile olmayan planın üzerine düşenleri yerine getirmesini daha da zorlaştırıyor.

Senato'daki görüşmeler konusunda bilgisi olan ancak adını vermeyen bir kaynak, Yasakoyucuların 13 Aralık'a kadar bütçe görüşmelerini düzenleyip tamamlaması, hükümeti 15 Ocak 2014'e kadar fonlaması ve ülkenin borçlanma yetkisini 7 Şubat 2014'e kadar uzatmasının gerekeceğini söyledi.

Senato'da Azınlık Lideri Mitch McConnell ile birlikte "Çok büyük ilerleme" kaydettiklerini dile getiren Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, ancak henüz anlaşma sağlamadıklarını söyledi.

 

(18:39'da güncellendi)