Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin yarın vadesi dolacak 120 milyar dolarlık Hazine tahvillerinin sahipleri ödemelerini alamayacaklarından giderek daha fazla endişelenmeye başladı.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in ABD'nin borçlanma kapasitesini tüketeceğini söylediği gün vadesi dolacak olan tahvillerin getirisi dün 12 baz puan artarak yüzde 0.32'ye sıçradı. ABD'nin geçtiğimiz yıl çıkarılan tahvilleri ise  26 Eylül itibariyle -%0.01 ile negatif faizden işlem gördü.

Bu durumun korkunun kendisine nasıl dikte ettiğini gösterdiğini belirten Ferguson Wellman Capital Management Inc.'in sabit getirili varlık müdürü Marc Fovinci, "Piyasa ödemelerde 1 ya da birkaç gün gecikmeyi fiyatlıyor" dedi.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'ye 17 Ekim'de tükenecek olan borç tavanını önlemek için sıradışı önlemlerin devrede olduğunu ve o tarihten sonra bakanlığın sorumluluklarını geri ödemek için elinde yalnızca 30 milyar dolar kalacağını söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, borçlanma limitinin zamanında artırılamaması ihtimaline dikkat çekerek ABD'nin AAA olan kredi notununu görünümünü "negatif"e indirdi.

ABD Hazinesi'nin 17 Ekim vadeli kağıtları ödeyecek parasının olması gerektiğini söyleyen Credit Suisse Group AG'nin faiz stratejistlerinden Ira Jersey, ABD'nin dünkü 65 milyar dolarlık 3 ve 6 aylık
tahvil ihalesinde 13 milyar dolar aldığını belirterek, bunun hükümetin elinde 17 Ekim'de vadeli dolacak tahvillerin itfası için yalnızca 40 milyar dolar olacağı anlamına geldiğini anlattı.