Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Dagong Global Credit Rating Co.'nun ABD'nin kredi notunu düşürmesi ve Fed'in teşvikleri azaltmayı erteleyeceği söylentileri ile dört haftadan fazla bir sürenin en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. Gümüş de ralli yaptı.

ABD Kongresi dün, ülkenin borç tavanını artıran ve 1 Ekim'den bu yana sürerek ekonomiden 24 milyar dolar kayıp verilmesine neden olan hükümet kapanmasını sonlandıran kanunu oylayarak kabul etti. Dagong, ABD'nin yerel ve yabancı para birimi kredi notunu A'dan A- seviyesine düşürdü.

Altın, bazı yatırımcıların güvenini kaybetmesi ve Fed'in varlık alımlarını azaltacağı söylentileriyle son 13 yılda ilk defa yıllık kayıp yaşamaya doğru ilerliyor. Politika yapıcılar 17-18 Eylül tarihlerindeki toplantıda tahvil alımlarını beklenmedik şekilde azaltmadılar. Bloomberg Dolar Endeksi, BlackRock Inc. ve Pacific Investment Management Co.'nun Fed'in teşviklere devam edeceğini söylemesi ile Şubat ayından bu yana en düşüğe geriledi.

Londra'da bulunan Citigroup Inc. analistlerinden David Wilsoni "Çin'den gelen not düşürmeye karşı verilen bir tepki vardı. En büyük endişe dolar olduğunda, altına gitmek isteyebilirsiniz" dedi.

Aralık vadeli Altın kontratları New York'ta yüzde 3 kadar yükselerek ons başına 1,320.50 dolar olurken, 19 Eylül'den bu yana en dik artışı kaydediyor. Kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 77 üzerinde gerçekleşti. Spot altın ise Londra'da yüzde 3 artışla ons başına 1,321.38 dolar oldu.

David Wilson ayrıca, "En büyük sorun, şimdilik masadan kalktı dememize rağmen hâlâ teşviklerin azaltılması" yorumunu yaptı.

Altının ons fiyatları, Bloomberg tarafından son iki yılda takip edilen 10 en başarılı tahmin yapan değerli metal analistinin tahmin medyanına göre gelecek yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 1,175 dolar olacak, başka bir deyişle şimdiye göre yüzde 11 düşüş yaşayacak.

ETF altın varlıkları yedinci günde de gerileyerek dün 1,901 ton olurken, bu seviye Mayıs 2010'dan bu yana en düşük olarak kaydedildi. Yıl içerisindeki düşüşle birlikte 2013 yılı içerisinde altın destekli fonlardan 61 milyar dolar kadar silindi.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 3.8 kadar yükselerek New York'ta ons başına 22.18 dolar oldu. Aralık vadeli Paladyum ise yüzde 1.5 artışla ons başına 724.10 dolarda. Ocak vadeli platin yüzde 1.8 yükseldi ve ons başına 1,423.50 dolar oldu.