Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın fabrika üretimi ve yatırımları teşvik ederek hükümetin 2013 yılı için belirlediği genişleme hedefini yakalamasıyla, ülkede ekonomik büyüme son üç çeyrekte ilk defa hızlandı.

Çin'de Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.8 artarken, bu rakam Bloomberg News anketiyle aynı seviyede gerçekleşti. Sanayi üretimi de Eylül ayında yüzde 10.2 yükselerek tahminleri tuttururken, perakende satışları yüzde 13.3 ilerledi.

Bu büyüme, Li'nin uyguladığı ve Bank of America Corp. tarafından "mini mali genişleme" olarak adlandırılan, demiryolu harcamaları ve vergi kesintileri ile dünyanın ikinci ekonomisini destekleme politikasının bir sonucu olarak görülüyor. Veriler ayrıca konut satışlarının Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 34 arttığını gösteriyor.

Hong Kong'ta bulunan JPMorgan Chase & Co. şef Çin ekonomisti Zhu Haibin, "Çin'in bu yılki yüzde 7.5'lik büyüme hedefini tutturacağına artık şüphe yok. Yine de bu büyüme ivmesi çok uzun sürecek gibi durmuyor" dedi ve buna gerekçe olarak Çin para birimi yuanın güçlenmesi, zayıf sayılabilecek gelişen piyasalar ve imalat sanayiide giderek azalan yatırımları gösterdi.

Zhu ayrıca, "Dördüncü çeyrekte yine oldukça iyi bir büyüme bekliyoruz, fakat biraz daha ılımlı" yorumunu yaptı.