Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, dünyanın en büyük 3. ekonomisini yeniden canlandırma stratejisinin temel bölümlerinden biri olarak görülen istihdam piyasasının deregüle edilmesi konusunda dirençle karşılaşması üzerine, Japon hükümeti istihdam reforlarını erteledi.

Nikkei gazetesinin haberine göre sabit dönemli iş kontratları, yeni düzenleme teklifi uyarınca özel ekonomik bölgelerde 5 ila 10 yıl uzatılabilir. Beyaz yakalılarının çalışma saatleri kısıtlamalarının da kaldırılmasını öngören diğer değişiklikler de uygulamaya konulmayacak.

İstihdam piyasasının serbesleştirilmesi, Abe'nin Abenomi politikaları olarak adlandırılan ve sürdürülebilir büyüme için istihdam sektöründe önemli değişiklikler öngören stratejisi için kritik önem arz ediyor. Japon Ticaret Birliği KOnfederasyonu Başkanı Nobuaki Koga dün, siyasetçiler ve iş dünyası liderleri ile yapılan görüşmelerin ardından belirli alanlarda ya da bazı şirketlerin istihdam kurallarının gevşetilmesinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası'nın eski yönetici direktörü Hideo Hayakawa, Abe'nin büyüme stratejisine yeni eklemeler yapamaması ve yalnızca teşvik tedbirlerine dayanması hâlinde yatırımcılar Japonya'nın ekonomik canlanmasına güvenini yitireceğine dikkat çekti.

İş dünyası liderleri daha önce işe alım ve işten çıkarmaların kolaylaştırılması için istihdam düzenlemelerinde değişiklik çağrısında bulunmuştu.