Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlerin görüşlerine göre Fed, hükümetin kapanması ile dördüncü çeyrekte büyümenin yavaşlaması ve veri akışının aksaması nedeniyle, tahvil alımlarını azaltma kararını Mart'a kadar erteleyecek.

Bloomberg New anketine katılan 40 ekonomistin tahmin medyanına göre, politika yapıcılar aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını 18-19 Mart tarihindeki toplantılarında 70 milyar dolara azaltacaklar. Anketteki bir başka sonuca göre, ekonomistler 16 gün süren hükümet kapanmasının bu çeyrekte ekonomik büyümeyi yüzde 0.3 oranında azalttığı görüşünde.

Fed'in 17-18 Eylül toplantısında tahvilleri azaltmaması ile şaşıran ekonomistler, bu beklentilerini hükümetin kapanması ile 800,000 kadar federal çalışanın kapanma süresince işlerinden uzak kalması sonrasında ileri tarihlere çevirdiler. Kapanma ayrıca Fed'in ekonomik büyüme gücünü anlayabilmek ve tahvil alım programının seyrini belirlemek için dikkate aldığı ekonomik verilerin de toplanmasını engelledi.

Ankete göre ayrıca, ABD merkez bankasının tahvil alımlarını Temmuz'da 25 milyar dolar'a kadar düşüreceği, Ekim 2014 toplantısında ise tamamen sonlandıracağı tahmin ediliyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ikinci dönemi 31 Ocak'ta sona ererken, ABD Başkanı Barack Obama, Bernanke'nin yerine gelecek isim için resmi olarak Fed Başkan Yardıcısı Janet Yellen'i aday gösterdi.