Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın finansal denetmenliği görevini üstlenen Avrupa Merkez Bankası'nın, Euro Bölgesi'nin en büyük bankalarının en az yüzde 8 oranında sermaye tamponu tutmasını talep edeceği söyleniyor.

Konuya dair bilgisi olan 3 kişi, AMB'nin bankalardan yüzde oranında risk ağırlıklı varlığa karşılık gelecek miktarda sermaye isteyeceğini, büyük kurumlardan ise ekstradan yüzde 1 oranında sermaye tamponu talep edeceğini belirtti. AMB sözcüsü açıklamada bulunmayı reddetti. Banka bugün Frnakfurt saati ile 9:00'da konuya ilişkin detayları açıklayacak.

Bu oranın çoğu bankanın "başa çıkabileceği" bir seviye olduğunu belirten analist Kepler Cheuvreux, "AMB'nin denetim görevini tamamen üstlenmesi yaklaştıkça bankalar kârlarının bir kısmını kenara ayırmaya başladı. Hisse çıkarmayı gerekçelendirmenin zorluğundan ötürü çok fazla hisse satışı görmüyorum" dedi.

Politika yapıcıların, bankaların, bir kısmının, devlet kredilerinden kaynaklanan risklere çok fazla maruz kalmasından ötürü yaşadığı borç krizinin tekrarlanmamasına çalışmasıyla, AMB, bankalarda denetmenlik görevi üstleniyor. Bankanın ilk adımı, bölgenin 124 bankasının bilanço tablolarında stres testleri uygulamak olacak. Stres testleri, bazı bankaları daha fazla sermaye arayışına zorlayabilir.